Kraljevo: Još dve srednje škole sa energetski efikasnim fasadama 1Foto: Z. Nikolić

To je rečeno danas u Kraljevu prilikom obilaska radilišta na zgradama Elektrotehničko-saobraćajne škole „Nikola Tesla“ i Gimnazije i Ekonomske škole od strane rukovodstva grada i Školske uprave Raškog okruga.

Koliki je značaj aktivnosti na jačanju energetske efikasnosti objekata koje koriste osnovne i srednje škole vidi se i po tome što je udeo sredstava utrošenih za nabavku energenata u budžetima lokalnih samouprava znatan i prilično opterećuje njihove javne finansije.

Tako recimo, na primeru grada Kraljeva, udeo tih troškova ide i do 15 odsto budžeta, od čega se većina troši za energente u zgradama osnovnih i srednjih škola. Jednokratna davanja za te namene ne kreiraju nikakve dodatne vrednosti za lokalane zajednice već, naprotiv, u zavisnosti od vrste energenata koji se koriste, manje ili više doprinose zagađivanju vazduha i emisiji gasova sa efektom staklene bašte.

„Za unapređenje energetske efikasnosti zgrade ESTŠ „Nikola Tesla“ iz budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti Ministarstva rudarstva i energetike izdvojeno je 13 miliona dinara, a grad Kraljevo učestvuje sa skoro šest miliona dinara, dok je za rekonstrukciju fasade Gimnazije i Ekonomsko-trgovinske škole Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dalo je sedam miliona, a grad Kraljevo pet miliona dinara“, rekao je danas prilikom obilaska dva gradilišta Predrag Terzić gradonačelnik Kraljeva.

Radovi na objektima izvode se paralelno sa odvijanjem nastave u ovim školama i to će, izvesno je, uz neke, neophodne, dodatne radove, uticati na probijanje rokova od 90 dana na jednom od gradilišta.

Na naše pitanje da li je baš moralo da se radi i tokom izvođenja nastave, dipl.inž.arhitekture Aleksandar Nestorović ,direktor JP za uređivanje građevinskog zemljišta „Kraljevo“ je ponovio svoj, više puta izneti, stav da je , uz sve mane naše administracije, osnovni razlog ove i sličnih situacija neadekvatan Zakon o javnim nabavkama.

Promene u sektoru poboljšanja energetske efikasnosti zgrada koje koriste obrazovne ustanove na teritoriji grada Kraljeva pokrenute su sa mrtve tačke još pre tri godine kada je kroz projekat „Energetska efikasnost u javnim zgradama“ koga je Ministarstvo prosvete u saradnji sa gradom Kraljevom realizovalo i kroz rekonstrukciju zgrade Mašinsko tehničke škole „14 oktobar“.

Vrednost radova na unapređenju energetske efikasnosti ovog objekta, završenih u martu 2017. godine, iznosi preko pola miliona evra od čega je ministarstvo investiralo 423.147 evra obezbeđenih na osnovu Sporazuma o zajmu potpisanog između Srbije i Nemačke razvojne banke –KfW.

Predstavlajući rezultate realizovanih radova, a na bazi iskustva iz polovine prve grejne sezone, predstavnici Jedinice za upravljanje projektima pri Ministarstvu prosvete, tada, su istakli da će se, izvedenim radovima ostvarivati ušteda u iznosu od 47.000 evra na godišnjem nivou za lož ulje kao energent koji koristi školska kotlarnica.

To je oko 90.000 litara sagorenog lož ulja, na godišnjem nivou manje, pa je samim tim i znatno smanjenje emisije ugljendioksida (CO2) jer se po kWh proizvedene energije emituje 0,299 kg CO2 iz lož ulja. Pre izvedenih radova procena prosečne potrošnja finalne energije u ovoj zgradi bila je preko 120 kWh/m2 a sada je oko 50 kWh/m2.

Tekst je deo projekta „Energetski efikasniji i ekološki čistiji“, koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u medijskom prilogu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.