Zadruzi u Gadžinom Hanu dodeljeno je 5,9 miliona dinara za proizvodnju, preradu, pakovanje i plasman lekovitog bilja, dok je zadruga u Merošini dobila 6,24 miliona dinara za formiranje pčelinjaka.

Nastavićemo sa osnivanjem zadruga, a nekima drugima ćemo ostaviti da broje, a siguran sam da će se oni pre umoriti od brojanja nego mi od osnivanja novih zadruga, rekao je ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju javnih preduzeća Milan Krkobabić.

Krkobabić je naveo da novosnovane zadruge imaju po tridesetak zadrugara i još toliko kooperanata i najavio da će ih obići kroz mesec dana da proveri kako su potrošena dodeljanje sredstva i kako funkcionišu.

Prema njegovim rečima, projekat je ambiciozan, ali je očigledno ostvariv, jer su prethodne nedelje dnevno stizala dva do tri zahteva za osnivanje zadruga.

Direktor Poljoprivredne zadruge „Zaplanjski zasad“ iz Gadžinog Hana Zoran Ilić je rekao da se nada da će zadruge zaustaviti odlazak sa sela, što je veliki problem.

Sa opremom koju ćemo nabaviti od dobijenih sredstava probaćemo maksimalno da povećamo površine pod lekovitim biljem i da pomognemo svim potencijalnim proizvođačima da zarade i ostanu na selu, rekao je Ilić.