Lutkari iz školske klupe 1Foto: OŠ Desanka MaksimoviĆ, Zaječar

Dramsko-lutkarska družina OŠ „Desanka Maksimović“ iz Zaječara je od devet festivalskih kategorija na 4. Lutvid festu u Bijeljini (održan onlajn) osvojila sedam prvih, jednu treću i dve specijalne nagrade predstavom „Zlatna jabuka i devet paunica“.

Narodnu bajku „oživeli su“ mali glumci: Vuk Stamenković, Jovan Buzadžin, Petra Ilić, Petra Pejović, Anđela Cvetković, Emilija Cvetković, Bogdan Stojković, Petra Novaković, LenkaTošić i Marija Dimitrijević, autori video-prezentacije knjige bili su Dušan Basalić i Aleksa Golubović, ilustracije naslovne strane/plakata knjige – Anđela Stojanović, Anđela Antić i Milica Dimitrijević, uz kreativno mentorstvo nastavnika Stevana Jovanovića, Brankice Potić, Braniše Đorđevića i Jasmine Stojanović.

Oni su nastavljači tradicije Dramske družine „Desanke“, zaječarske škole koju deca dobrim delom upisuju i zbog brojnih vannastavnih aktivnosti, tako da njihovo animiranje za učešće u dramskoj sekciji ne predstavlja nikakav problem.

Stevan Jovanović, nastavnik srpskog jezika, Brankica Potić, nastavnica engleskog, i Braniša Đorđević, nastavnik likovne kulture, mentorski su trio družine koji uz pomoć učiteljica četvrtog razreda, svako iz svoje sfere zaduženja, od oktobra do aprila, za potrebe Lutvid festa, rade sa šesnaestoro učenika – osmoro četvrtaka i osmoro učenika uzrasta od petog do osmog razreda.

Princip je sledeći: najpre se uz pomoć starije dece odabere knjiga za dramatizaciju, onda kreće izrada plakata ili novih korica knjige, lutaka, rekvizita i scene za lutkarsku izvedbu.

Paralelno s tim, stariji učenici se upućuju u knjigu snimanja i samo snimanje trejlera za odabranu knjigu.

Rezultati i nagrade pokazuju da uigranom i nadahnutom mentorskom timu, koji se međusobno dopunjuje dugi niz godina, ne biva nimalo teško da uskladi sve nastavne sa vannastavnim aktivnostima.

– Naravno, taj tim nikada ne bi tako funkcionisao da nema dece koja ih bez prestanka motivišu, ali ne samo to – oni u svom radu postaju sve samostalniji i nadahnutiji te počinju da nude sve bolja i bolja rešenja kada su u pitanju i lutkarska predstava i video-prezentacija ili plakat. Baš u tome i jeste magija, jer svaka generacija, bez obzira na to što je prerasla propozicijama određenu uzrasnu kategoriju za nastup na Festivalu, ostaje u timu radeći na video-prezentaciji, ili prosto kao podrška i kreativni konsultant. Kako se završi jedna predstava i jedna video-prezentacija, već je na redu razmatranje novog projekta – objašnjava Stevan Jovanović.

Uz saglasnost roditelja i mere zaštite, ni epidemija ih nije sprečila da spreme sjajnu predstavu, o čemu svedoče nagrade.

– Možda tajna uspeha leži upravo u tome što su naši roditelji imali više sluha za interesovanja svoje dece i što im je dozvoljeno da u svojoj ideji izguraju do kraja, objašnjava Jovanović. Deleći sa Danasom svoje iskustvo u radu sa decom naši sagovornici ocenjuju da deci vannastavne aktivnosti izuzetno znače. Kažu da deci godi kada se njihov rad nagradi pa im se nagrade oslade do te mere da počnu svesno sve ozbiljnije da rade na svom usavršavanju i sticanju što uglednije pozicije među vršnjacima. S druge strane, bavljenje vannastavnim aktivnostima u mnogo većoj meri nego što se misli određuje njihov razvoj i to potvrđuje činjenica da među bivšim članovima Dramske družine ove zaječarske škole ima diplomiranih glumaca, muzičara, kompozitora, dramaturga, pozorišnih i filmskih producenata, komunikologa, profesora književnosti i jezika, što ide u prilog tome da učenicima boravak u Dramskoj družini ne predstavlja puki prolazni period u životu, već ih trajno priprema za dalji život, smatraju mentori Dramsko-lutkarske družine.

– Upravo je to ono što pokreće jer motivisani nastavnici jesu nastavnici motivisanih učenika, a motivisani učenici su učenici motivisanih nastavnika. U epicentru tog kruga nalazi se kreativnost, igra i obrazovanje – zaključuje Stevan Jovanović.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.