Mali razgovarao sa misijom MMF-a o novom aranžmanu 1Foto: FoNet/Ministarstvo finansija

Ministar finansija Srbije Siniša Mali razgovarao je danas sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju prevodi Jan Кes Martejn, o novom aranžmanu koji treba da bude potpisan sa tom međunarodnom institucijom.

Novi aranžman Srbije sa MMF-om bi, kao i prethodni, bio isključivo savetodavnog karaktera, odnosno ne bi podrazumevao finansijsku podršku već bi usmeren na sprovođenje i završetak strukturnih reformi, kao i na očuvanje postignute fiskalne stabilnosti, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Redovni razgovori Srbije sa misijom MMF-a, koji se odvijaju u okviru konsultacija u skladu sa Statutom MMF-a, počeli su juče i traju do 23. aprila.

Mali je istakao da je Srbija u prvom kvartalu ove godine zabeležila bolje rezultate nego što je to planirano budžetom za 2021. godinu.

Naveo je pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom kvartalu ove godine iznosio 0,5 odsto, što je bolji rezultat nego što je bilo očekivano, te da je ključan drugi kvartal, za koji se očekuje rast od preko 10 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Time bi se, kako je ocenio, dostigao projektovani godišnji rast od šest odsto, čemu će doprineti i veliki infrastrukturni radovi na kapitalnim projektima.

Mali je rekao i da je nezaposlenost u prethodnoj godini iznosila devet odsto, što je ogroman uspeh u uslovima ekonomske krize izazvane pandemijom virusa kovid-19, a posledica obimnog ekonomskog paketa mera za podršku privredi i građanima.

On je istakao i da je Srbija među najuspešnijim državama u Evropi i na svetu po broju vakcinisanih i revakcinisanih građana, i da to pomaže dalje otvaranje domaće ekonomije.

Najavio je da će u narednih 10 dana biti položen kamen temeljac za izgradnju nove fabrike vakcina.

Tema razgovora je bila i reforma javnih preduzeća, što je, kako je ocenjeno, važan reformski cilj koji će sigurno biti deo novog aranžmana.

Mali je podsetio da je usvojena Strategija državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjektima koji su u vlasništvu Republike Srbije za period od 2021. do 2027. godine, kao i da sledi usvajanje akcionog plana.

Razgovarano je i o Strategiji za razvoj tržišta kapitala, koja će, kako je istakao ministar, biti usvojena u trećem kvartalu ove godine. Prema njegovim rečima, to je jedan od apsolutnih prioriteta Ministarstva finansija i važan reformski cilj koji je dogovoren sa MMF-om.

Govoreći o reformi poreske politike Mali je rekao da je važno da se jasno definiše „zelena strategija“ Srbije za naredne decenije, kako bi u skladu sa tim mogla da se definiše i poreska politika.

Srbija je, kako je kazao, zainteresovana i da emituje zelene obveznice, ali i da je za to upravo potrebna jasna „zelena agenda“.

Mali je rekao da će u maju biti položen kamen temeljac za novu zgradu Poreske uprave.

 

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Mali razgovarao sa misijom MMF-a o novom aranžmanu”

  1. Znači -na pragu su nova zaduživanja, DOKLE BRE? Kada već ugovarate nove kako vi to vešto skrivate „aranžmane“ zašto ne kažete narodu o koliko se milijardi evra dodatno svim dosadašnjim dugovima, radi? Nećete vi da vraćate te pare iz svojih džepova, često pozajmljene za sulude, preskupe projekte sa „naduvanim“ cenama jer mora da se nadograde ljudi iz vlasti, da se finansra partija i ko zna šta još, NEGO NAŠI PRAUNUCI!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.