Foto: Katja Greco/ freeimages

Na društvenim mrežama građani obaveštavaju da su psi otrovani u blizini Osnovne škole “Miroslav Mika Antić”, na puti prema Donjoj Vrežini, kao i na Bulevari Nemanjića, koji je inače najnaseljeniji stambeni blok u Nišu. U niškoj Policijskoj upravi za sada saopštili podatke o trovanju pasa, ali su naveli da je „bilo više prijava takvog trovanja u Panteleju i da su se one odnosile i na vlasničke i na ulične pse“.

Članovi „Banke hrane“ upozorili su da je otrov bačen na brojnim lokacijama- na Nišavskom keju, kod “Velefarma”, kod pijace u naselju Durlan, škole “Miroslav Antić”, duž pešačke staze od Stop Shop-a do Niške Banje, na Bulevaru Nemanjića, Ledenoj steni do Železničke stanice i u naselju Branko Bjegović. Pripadnici pojedinih organizacija za zaštitu životinja najavili su da će javno objavljivati podatke o osobama koje na fejsbuk profilima i ostalim društvenim mrežama najavljuju da će i sami bacati otrov, kako bi se grad „očistio“ od uličnih pasa.

Srna Arsić, koordinatorka „Banke“, kazala je da se po veterinarskim izveštajima i simptomima zna da je reč o „kreozanu“, kojeg inače nema u slobodnoj upotrebi, tako da ga je neko ilegalno nabavio. – Otrov koji ubija rotvajlera od 90 kilograma za dva minuta, zamislite šta može da uradi detetu, rekla je ona za Južne vesti.

Masovno trovanje pasa dogodilo se i u aprilu 2012, kada je desetak mrtvih pasa pronađeno duž Bulevara Nemanjića. Prema dostupnim podacima, i tada se radilo o „kreozanu“, a počinioci tog kriminalnog čina nisu otkriveni.