Matić: Moguće rasvetliti bar neke slučajeve ubistava novinara na Kosovu 1Veran Matić Foto: FoNet/ Božidar Petrović

Predsednik Komsije za istraživanje ubistva novinara Veran Matić izjavio je danas kako je ubeđen da je moguće rasvetliti bar neke slučajeva ubistava i nestanka novinara na Kosovu, napominjući na novinarska profesija mora stalno da na tome insistira.

On je,na predstavljanju istraživanju o ovim slučajevima,rekao da postoji u javnosti uverenje kako je s protokom vremena bilo koji slučaj teško procesuirati, ali je naglasio da je od presudne važnosti da se istrage rade.

„Ako mi kao profesija insistiramo stalno na tome da se slučajevi rasvetle, i sami pronalazimo svedočenja, dokaze, to će na neki način predstavljati pritisak na institucije da rade bolje“, rekao je Matić.

Po njegovim rečima, organi vlasti Srbije su raspoloženi da se ovi slučajevi reše, čim su, kako je naveo, prihvatili inicijativu ove Komisije da se njena nadležnost proširi i na slučajeve ubistava i nestanka novinara na Kosovu.

On je podsetio da je teško raditi istrage kad je prostor na kojem su se desili ove slučajevi van nadležnosti srpskih vlasti.

Kako ja napomenuo, veoma značajno bi bilo formiranje međunarodne komisije u kojoj bi bili novinari istraživači iz Beograd i Prištine, kao i stručnjaci sa međunarodnog nivao.

„Senzibirali smo javnost, ovdašnju, kosovsku i na međunarodnom nivou sada je potreban operativni iskorak“, rekao je Matić, govoreći o potrebi formiranje međunarodne komisije.

Matić je ocenio kako se formiranjem nove vlade Kosova, zbog njenog sastava, možda stvaraju uslovi za rešavanje slučajeva ubistava i nestanka novinara, jer je deo njih bio na neki način vezan za „Rugovinu partiju“.

„Nadam se se stvara prilika za intenzivne istrage slučajeva stradanja novinara“, rekao je Matić.

Istraživanje Udruženje novinara Srbije o ubijenim i kidnapovanim novinarima i medijskim radnicima na Kosovu 1998-2005. godine, čiji je autor Jelena L. Petković, trajalo je više od tri godine i obuhvatilo je razgovore i intervjue s rođacima, prijateljima i saradnicima ubijenih i kidnapovanih novinara.

Cilj predstavljanja istraživanjaja da se javnost upozna s tim dogđajima koji su i posle dve decenije bez epiloga.

Dve decenije porodice i prijatelji ubijenih i nestalih novinara na Kosovu i Metohiji, kako je napomenuto, pokušavaju da saznaju ko su ubice i otmičari i šta se dogodilo s nestalim novinarima.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Matić: Moguće rasvetliti bar neke slučajeve ubistava novinara na Kosovu”

  1. Dada Vujasinovic i Milan Pantic, sta kaze drzava na to?? I na ubistva novinara na Kosovu, kao i dopisnika rts-a koji su otisli u Hrvatsku da naprave reportazu i nikad se vratili nisu.

  2. Pošto si „rasvetlio“ sva ubistva novinara u Srbiji,verujem da ćeš to uspešno nastaviti i na Kosmetu?

  3. Predmet Dade Vujasinovic,poslat je u Hag na supervestacenje uz obrcanje
    da ima elemenata da se pitanje ubistva ili samoubistva razresi,debelo je
    placeno,rezltat je uneo i trecu mogucnost nesretnog slucaja,cime
    Je slucaju dodat jos jednog znaka pitanja.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.