Foto: Skrinsot / N1

Oni su kazali da će na protestima zahtevati što hitniju rekonstrukciju ove pruge sa iskidanim šinama i polomljenim drvenim pragovima, koja je većim delom izgrađena pre Prvog svetskog rata.

– Džabe smanjuju brzinu na deset kilometara na sat kada prolaze ovo deonicom jer je stanje pruge očajno. Samo nas je sreća spasila da i do ovog iskakanja nije došlo u samom selu. Ovo je druga opomena. Šta još treba da se desi da se rekonstruiše pruga?- rekao je novinarima Zoran Jovanović, predsednik Mesne zajednice Jasenovik, podsećajući da je do iskliznuća pet cisterni sa fosfornom kiselinom došlo na samo 500 metara od tog sela, gde su prethodno iskliznule i prevrnule se dve cisterne sa amonijakom.

Jovanović je kazao da su građani Jasenovika tražili da se ovom deonicom pruge Niš- Zaječar ne transportuju opasne materije do njene rekonstrukcije, ali da „Železnice Srbije“ takav zahtev nisu uvažile. Ukoliko se takav transport nastavi, meštani ovog sela će blokirati prugu, kazao je.

Firma „Srbija kargo“, prevoznik čiji su vagoni-cisterne sa fosfornom kiselinom iskliznule, saopštila je danas po podne da su dve od pet cisterni već vraćene na kolosek, a da je „u toku vraćanje i treće“.

 

Povezani tekstovi