Foto: FoNet/AP

Kalinjak je, kako su izvestile agencije, popustio pod pritiscima mlađeg koalicionog partnera i povukao se s funkcije, zbog čega je slovački premijer Robert Fico ostao bez jednog od ključnih saveznika. „Važno je održati stabilnost“, rekao je Kalinjak novinarima. Ovo je treća ostavka zbog ubistva novinara za nedelju dana.

Kučijak je bio istraživački novinar koji je radio na priči o korumpiranosti vlade. On i njegova verenica Martina Kušnirova su ubijeni u njegovom stanu. Njihova ubistva su šokirala Slovačku, što je rezultiralo apelima da se povede istraga, kao i antivladinim protestima u petak u Bratislavi, za koje se procenjuje da su bili najveći u zemlji od pada komunizma 1989. Kučijak je radio na slučaju koji dovodi u vezu političku korupciju na visokom nivou u Slovačkoj sa italijanskom mafijom. On je tvrdio da su italijanski biznismeni povezani sa kalabrijskom kriminalnom organizacijom Ndrangeta pustili korenje u istočnoj Slovačkoj i da su godinama proneveravali fondove EU.

Slovački predsednik Andrej Kisak je prošle nedelje zatražio „radikalno restrukturiranje“ Vlade ili nove izbore da bi se povratilo poverenje javnosti, pošto je svih sedmoro uhapšenih koji se sumnjiče da imaju veze sa ubistvima pušteno na slobodu bez dizanja optužnice. Jedan od oslobođenih osumnjičenih je Italijan koji je poslovao sa zvaničnicima bliskim Ficu.

Nedelju dana ranije ostavke su podneli i Marija Troškova, glavna državna savetnica premijera, i Vilijam Jasan, sekretar državnog saveta bezbednosti, zbog tvrdnji da su ranije sarađivali s pomenutim Italijanom. Oni su u zajedničkom saopštenju negirali sve optužbe. Rekli su da se povlače s funkcije za vreme istrage da se njihova imena ne bi koristila u političkoj borbi protiv Fica. Fico je odgovorio slovačkom predsedniku, rekavši da će sve promene zavisiti od njegove partije i njena dva koaliciona partnera. „Nećemo plesati na grobu dvoje mladih ljudi za razliku od opozicije, medija i sada predsednika“, rekao je Fico.