Mišel: Alarmantno, preti tragedija 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Novi udar korona virusa s rekordnim brojem zaraženih u evropskim zemljama puni bolnice širom kontinenta s opasnošću da u pojedinim članicama Evropske unije zdravstvene ustanove ostanu bez praznih kreveta, posebno na odeljenjima za intenzivnu negu, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.

Evropske zemlje spremaju se da pooštre mere ograničenja zbog krize korona virusa, kako je porast stope zaraze podigao uzbunu širom kontinenta i oborio berze na najniži nivo od maja, piše Fajnenšel tajms.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozvao je na jače mere širom EU, uključujući povećanje kapaciteta za testiranje i distribuciju vakcina kada budu gotove.

„U roku od samo nekoliko nedelja situacija je eskalirala iz zabrinjavajuće u alarmantnu“, napisao je Mišel na blogu, uoči jučerašnje video konferencije premijera i predsednika članica EU.

„Sada moramo izbeći tragediju“.

U Francuskoj, gde se kao i u Nemačkoj, spremaju nove mere, rečeno je da bi bez oštrijih ograničenja u roku od dve nedelje broj pacijenata na intenzivnoj nezi mogao da dostigne vrhunac kakav je zabeležen tokom prvog talasa pandemije u aprilu, navodi britanski list.

U Hagu kola hitne pomoći „voze u krug“ pošto bolnice ne mogu da prime pacijente, rekla je lokalnim medijima predstavnica glavne holandske bolničke grupe.

Bolnica Albert Švajcer u Dordrehtu na zapadu Holandije saopštila je da nema drugog izbora nego da zatvori vrata pacijentima s korona virusom.

U obe bolnice su naveli da imaju problema s manjkom osoblja i pozivali dobrovoljce koji imaju neku obuku za negu da pomognu.

„Usred smo cunamija. Primamo više pacijenata i imamo manje osoblja nego tokom prvog talasa“, rekla je predstavnica Haglanden mediš centruma.

Prema podacima koje je u utorak objavio Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti, Belgija je najteže pogođena zemlja od 31 člana Evropskog ekonomskog prostora i Velike Britanije.

Belgija je imala 14-dnevni kumulativni broj od 1.390,9 slučajeva COVID-19 na 100.000 ljudi, ispred Češke sa 1.379,8 i Luksemburga sa 760,4. Francuska je zabeležila 629,4 slučaja, Velika Britanija 415,6, a Nemačka 144,3.

U Poljskoj crni dnevni rekordi

U Poljskoj je zabeležen crni rekord i broja preminulih, 301, i broja novozaraženih korona virusom koji je prvi put prešao 20.000 i dostigao 20.156 novih pozitivnih slučajeva, saopštilo je juče poljsko Ministarstvo zdravlja. Trenutno je aktivnih 184.789 slučajeva od čega je 14.631 kovid 19 pacijenta u bolnicama sa težim simptomima, a 1.203 sa teškim koji iziskuju intenzivnu negu i respirator. Više od 489.000 je u karantinu, a od početka pandemije u Poljskoj se zarazilo 319.205 osoba. Od subote je cela zemlja u rizičnoj crvenoj zoni na kovid 19 semaforu. Na snazi su stroge sanitarne mere i zabrana okupljanja više od pet osoba.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Mišel: Alarmantno, preti tragedija”

  1. Sve dok sve države Evrope obustave svaki rad sem prodavnica,apoteka,lekara i policije napretka nema.Slušam kako se tkzv krizni stožer u Hrvatskoj podsmeva sopstvenom narodu,kako pro fašistički RTL lrvi dan hvali događaj u Splitu,gde policija ne vidi nekoliko desetina hiljada ljudi,vatromet,gde nije bill maski a gužva sveopšta.I nespodobni predsed stožera kaže -No,no,no.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.