– Mi samo poštujemo želju i volju građana Lazareva. To su časni i pošteni ljudi, a inicijativa da njihovo mesto ponese naziv Mladićevo jeste to što Ratka Mladića smatraju srpskim herojem – objašnjava šef odborničke grupe SRS Saša Santovac.

Za to vreme u Mesnoj zajednici Lazarevo kažu da su čuli šta spremaju radikali ali da to nije inicijativa meštana.

– Mi nemamo zvaničan stav o tome, ali mogu da kažem da niko od građana nije mesnoj zajednici podneo inicijativu za promenu naziva mesta ili raspisivanje referenduma. Jedva smo se konsolidovali od onog hapšenja, dosta nam je propagande – kaže sekretar MZ Lazarevo Goran Grahovac.

Na pitanje da li je meštanin Momčilo Živković, koji je inicijator promene naziva sela, radikal, u mesnoj zajednici kažu da jeste i da je Lazarevo pre imalo puno simpatizera Šešeljeve partije.

– Najveći broj meštana glasao je za radikale ali od kad se stranka podelila, smanjio se broj članova. Ipak, poslednjih godina ovde se dosta glasa za demokrate – kažu u MZ Lazarevo.

Ni najava opsežne istrage o otkrivanju mreže jataka haškog optuženika Ratka Mladića nije bila prepreka zrenjaninskim radikalima da na redovnom zasedanju skupštine grada zatraže raspisivanje referenduma o preimenovanju naziva sela Lazarevo u Mladićevo. Inicijativu da se menja naziv šef odborničke grupe Santovac obrazložio je pozivajući se na činjenicu medijske popularnosti ovog sela.

– Mislim da je potpuno jasno zašto to treba da bude tako, jer je naseljeno mesto Lazarevo najpoznatije selo na celoj planeti, nema ko nije čuo za njega. U njemu je uhapšen srpski junak Mladić, kojeg ste i vi i oni koji su izdali Šešelja sve isporučili Hagu – rekao je Santovac za skupštinskom govornicom.

On je rekao da je SRS, bez obzira što nema većinu u zrenjaninskom parlamentu obezbedila podršku još nekih poslanika i da će svakako predati inicijativu za raspisivanje referenduma.

– Mi podržavamo predlog, to je zapravo isključivo naša, politička inicijativa a za dobro meštana. Građani Lazareva treba da kažu šta misle o ovome – objašnjava šef odborničke grupe DSS, Čedomir Janjić.

Predlog nije naišao na odobravanje vladajuće koalicije u Zrenjaninu i odbačen je većinom glasova. U Demokratskoj stranci objašnjavaju da ni naredni pokušaji neće dobiti podršku jer je reč o “ispolitizovanom potezu”.

– Taj predlog nije dobio našu podršku, niti će dobiti ubuduće. Mi ćemo to odbaciti i šteta je što se neko sada igra sa građanima Lazareva, nameće poražen politički stav koje nema nikakvo utemeljenje u stvarnosti. Ne bismo da dajemo tome preterani publicitet, to je za nas jeftino demagoško sakupljanje poena dve stranke, koje građanima nemaju šta da pruže, već da na jednoj završenoj temi sakupe još malo poena. Potpuno je jasno, Mladić je u Hagu a naša moralna dužnost je da se svi zločini počinjeni na području bivše Jugoslavije rasvetle – ocenio je ispred zrenjaninskih demokrata Predrag Jeremić, potpredsednik Skupštine grada Zrenjanina.

Zadnju reč daje Ministarstvo

Prema postojećem statutu, na dva načina može da se pokrene inicijativa za raspisivanja referenduma u zrenjaninskom parlamentu. Prvi je prikupljanje potpisa 10 odsto građana, a drugi je da trećina odbornika pokrene inicijativu. Sve to i dalje ne znači da će vladajuća većina podržati takve predloge. Na kraju, svaka skupštinska odluka mora da se verifikuje kod pokrajinskih vlasti i na kraju da dobije saglasnost Ministarstva za lokalnu samoupravu, tako da ovaj predlog o referendumu u Lazarevu, prem sadašnjem rasporedu političkih snaga, nema nikakvih izgleda.

Ulica i spomen-obeležje na kući

Meštanin Lazareva i član SRS Momčilo Živković predlaže i da se Mladiću otkrije spomen-obeležje na kući u kojoj je uhapšen, a da se jedna od glavnih ulica Ive Lole Ribara sada preimenuje u Ulicu Ratka Mladića.

Srbislavci, Džeksonovo, Fucking…

Otkako su početkom devedesetih godina radikali pokušali da promene ime sremskog sela Hrtkovci u Srbislavce, u Srbiji nije bilo mnogo inicijativa za promenu imena sela. Pre četiri godine, u Kukujevcima, selu nadomak Šida, pokrenuta je inicijativa za promenu imena jer se meštanima nije dopadao postojeći naziv.

– Nekako nas to asocira na kuknjavu, teškoće, a toga nam je dosta. Nema tu nikakve druge pozadine – ni političke, ni nacionalne. Jednostavno smo kroz svakodnevne razgovore došli do te ideje – pričali su tada meštani za Danas. Selo je ipak ostalo Kukujevci, iako je tada, prema anketi u kojoj su učestvovali takoreći svi punoletni meštani, 80 odsto bilo „za“ , a predlozi za novo ime bili su – Lazarevo i Obilićevo.

U svetu je opet bilo puno ovakvih inicijatora od kojih su neke završavale u rubrikama „verovali ili ne“. Meštani ukrajinskog sela Oktjabarsko tražili su da se njihovo mesto „prekrsti“ u Džekson, jer time žele da „ovekoveče“ ime pokojnog kralja popa Majkla Džeksona, a glavni razlog bio prihod od turizma. Austrijsko selo koje poseduje jako zanimljivo ime – Fucking, dobijeno zahvaljujući porodici Fuck koja je pre oko 800 godina osnovala naselje, preplavljuju britanski turisti koji se dobro zabavljaju slikajući se pored znaka „Dobrodošli u Fucking“ i šaljući razglednice iz sela svojim prijateljima. Na referendumu je većina stanovnika ipak glasala protiv promene naziva sela: „Znamo šta na engleskom znači Fucking, ali ne nameravamo da se odreknemo imena i tradicije duge 800 godina“. D. P.