MOD: Nismo brisali vesti nego smo radili redizajn baze podataka i transfer sadržaja 1Aleksandar Vulin Foto: Bet/MOD/Jovo Mamula

Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da nije tačno da su sa njihovog sajta uklonjene sve informacije od pre 30. juna 2017. godine, odnosno od perioda pre nego je na čelo ministarstva došao Aleksandar Vulin, već da je reč o tome da je obavljen „redizajn baze podataka“, pa je u toku „redovni transfer sadržaja“.

„Celokupna baza vesti, foto i video materijala, biće vidljiva danas u toku dana po završetku transfera svih podataka“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane i dodaje da je tumačenje o uklanjanju vesti tendenciozno.

Ranije je sapšteno da je Ministarstvo odbrane Srbije uklonilo iz arhive vesti na zvaničnom veb sajtu sve informacije o aktivnostima pre 30. juna 2017. godine, kada je na čelo tog ministarstvo došao Aleksandar Vulin, pa tako u arhivi nije moguće naći vesti čak ni iz perioda kada je vojni ministar bio aktuelni predsednik Aleksandar Vučić.

„Najdalja“ vest u pretrazi, na 658. strani arhive, upravo je od 30. juna 2017. godine a reč je o informaciji da je tog dana u Velikoj ratnoj sali starog Generalštaba obavljena primopredaja dužnosti između Vulina i njegovog prethodnika u Ministarstvu odbrane Zorana Đorđevića.

Prilikom pretrage po ključnim rečima, recimo „Aleksandar Vučić“, prva vest u kojoj se pominje ime predsednika takođe je datirana na 30. jun 2017. godine i primopredaju dužnosti a sve kasnije vesti uglavnom se tiču situacija u kojima je Vulin pominjao Vučića ili događaja kojima su zajedno prisustvovali.

Druge pretrage po ključnim rečima kao što su (prethodni ministri) Zoran Đorđević ili Nebojša Rodić takođe ne daju rezultate pre 30. juna, dok je izuzetak Bratislav Gašić koji se pominje 30. avgusta 2017. godine, ali tada već kao direktor Bezbednosno-informativne agencije kojem je Vulin dodelio plaketu Ministarstva odbrane.

Što se tiče arhive saopštenja Ministarstva odbrane i tu istorija počinje 7. septembra 2017. godine i informacije o saobraćajnoj nesreći kod Aleksinca u kojoj su poginula dva pripadnika Vojne policije.

Portal Nova ekonomija navodi da se slična situacija dogodila i sa sajtom Ministarstva finansija.

Kako za taj portal tvrdi profesor Fakulteta FEFA Goran Radosavljević, sa početkom korona-krize prezentacije o postignućima domaće privrede koju je Ministarstvo finansija objavljivalo uz makroekonomske podatke nestala je sa sajta.

On je dodao da nema više ni arhive publikacije Bilten javnih finansija (dostupan je samo poslednji broj) ni izveštaja o kretanju javnog duga pre avgusta 2012.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “MOD: Nismo brisali vesti nego smo radili redizajn baze podataka i transfer sadržaja”

  1. Falsifikovanje stvarnosti, omiljeni sport predsednika SNs-a. Ali javnost ceka na obecanje Ane Brnabic da ce svi finansijski podaci o nabavci i preprodaji respiratora i medicinske opreme koje je prepustila da iskljucivo obavlja Vucic Aleksandar, biti do tancina objavljeni javnosti. to je takodje svesrdno obecao i Vucic. Oni to do danas jos nisu objavili.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.