Moskva traži savez protiv Japana 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Moskva traži savez protiv Japana 2Pitanje garantija baltičkim državama ima samo podređen značaj. Engleska je voljna da, ako je potrebno, ne samo da garantije baltičkim državama mimo njihove volje, nego da ih, uz izvesna uveravanja od strane Sovjetske Rusije, prepusti njihovoj sudbini.

Ipak, to nije glavni i odličujući zahtev Sovjetske Rusije. Ruski pregovarači traže, šta više, obavezne engleske garancije za slučaj da Sovjetska Rusija, u nastupanju svojih obaveza pružanja pomoći, dođe u sukob sa Japanom.

Osim toga, oni traže i obaveznu deklaraciju engleske da će ona pomoći Rusiji u slučaju sukoba sa Japanom.

U listu Vreme nalazimo još nekoliko zanimljivih naslova. Jedan od njih je to da je Dancig najosetljivija tačka Evrope i da sve više rastu tenzije između Nemačke i Poljske, kao i vest da Vatikan posreduje između Varšave i Berlina.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

U listu Pravda nalazimo vest o izumu motora čiju će pogosnku snagu činiti voda.Moskva traži savez protiv Japana 3

Vest o ovom izvanrednom izumu prostrujao je nedavno kroz stručne publikacije sveta, izazivajući senzaciju u zainteresovanim krugovima, što je i razumljivo, jer će ovaj izum predstavljati novu epohu u civilizaciji, slično onoj nakon pronalaska parne mašine.

U ovom listu nalazimo i vest da se vrše pripreme za velike vidovdanske svečanosti i da se sprema proslava obeležavanja 550 godina od Kosovskog boja.

Ove svečanosti predviđene su kod manastira Ravanice, zadužbine kneza Lazara.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.