Na 150 lokacija u Srbiji 24 miliona kubnih metara rudarskog otpada 1Foto: www.wikipedia.org

Kako je rečeno na javnoj prezentacija projekta Katastar rudarskog otpada, osam timova inženjera i tehničara rudarske i geološke struke paralelno sa radom na terenu i istraživanjima, radili su i na razvijanju veb aplikacije katastra rudarskog otpada, koja je takođe predstavljena na skupu.

Tokom tri godine, navedeno je, projektni tim prikupio je, analizirao i klasifikovao podatke o aktivnim i napuštenim lokacijama rudarskog otpada u Srbiji.

Objedinjeni podaci skladišteni su u inventar koja čini katastar rudarskog otpada, a katastar je dostupan u formi knjige i veb aplikacije, i predstavlja važan korak u uspostavljanju odgovornog i održivog upravljanja rudarskim otpadom u Srbiji.

Projektni tim lider Piter Bajer rekao je da su istraživanja na terenu i analize završeni i da su sada u fokusu aktivnosti na izveštavanju.

„Predali smo izveštaje za 22 lokacije, dok na preostalih 19 izveštaja još uvek radimo. Prema kompletiranim izveštajima, napuštene lokacije rudarskog otpada u većini slučajeva imaju nepovoljan uticaj na površinske i podzemne vode“, rekao je Bajer.

Šef Odseka za rudarstvo Ministarstva rudarstva i energetike Dragana Jelisavac Erdeljan poručila je da se značaj tog projekta ogleda i u tome što Srbija imati objedinjene i sistematizovane podatke o lokacijama rudarskog otpada, uključujući količine i karakter rudarskog otpada, kao i kategoriju odlagališta i skrining uticaja na životnu sredinu i zdravlje.

Dodala je da će sa jasnijom slikom o otpadu i rezultatima laboratorijskih analiza Srbija imati kvalitetnu dokumentaciju za analizu mogućnosti za preduzimanje aktivnosti po pitanju sanacije, remedijacije i rekultivacije odlagališta koja su kritična u pogledu zagađenja životne sredine i opasnosti po zdravlje ljudi.

Projekat je vredan 2,1 miliona evra i 90 odsto je finansiran od strane Evropske unije, a ostalo je sufinansirala Republika Srbija.

Prezentaciji u Boru prisustvovali su i predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike i Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.