Nabujala Nišava se izlila iz korita na nekoliko mesta 1Nišava u centru Pirota Foto: Z. P.

Iz Gradskog Štaba za vanredne situacije kažu da stanovništvo nije ugroženo i konstantno prate situaciju.

– Reka Sušica koja protiče kroz selo Krupac kraj Pirota opravdava svoj naziv. Gotovo da je i nema tokom većeg dela godine, ali prilikom većih padavina i topljenja snega slivaju se bujične vode sa obližnjih brda i, što uzrokuje bujanje ove reke. Sušica se izlila na jednom mestu i preti da ugrozi dva domaćinstva – kaže za Danas koordinator Gradskog Štaba za vanredne sutuacije Pirota Sreten Savov.

Zbog toga su ekipe Štaba za vanredne situacije uputile dva kamiona šljunka na ovo mesto i napravljen je bedem, kako bi gradjani i imovina bili zaštićeni od daljeg porasta nivoa reke.

– Nišava je izašla iz korita na potezu od Pešačkog mosta i nizvodno od mosta “Gazela“ u centru grada. Visok nivo Nišave sprečava da Bistrica, koja se uliva u Nišavu, brže otiće. Za sada stanovništvo nije ugroženo- naglašava Sreten Savov.

Nišava je u nadležnosti republičkog Štaba za vanredne situacije i preduzeća Srbija Vode, a ekipe Gradskog štaba prate situaciju i sprečavaju nanošenje štete gradjanima, podseća Savov. Članovi pirotskog Štaba obilaze kritična mesta na teritoriji grada.

Ispravna voda za piće u celom gradu

JP “Vodovod i kanalizacija“ iz Pirota u toku dana obavestilo je gradjane da je voda u celom Pirotu ispravna i da se može koristiti za piće. U saopštenju se dodaje da od od danas ne važi preporuka Zavoda za javno zdravlje Pirot i da se ukida zabrana sanitarnog inspektora za korišćenje vode za piće u delu Pirota zvanom “ Tijabara“. Ova zabrana u ovom delu grada je važila osam dana.