Najizdržljviji most od špageta napravili Novosađani 1Najizdržljiviji mosotovi od špageta Foto: M. Halilović

Državni univerzitet u Novom Pazaru (DUNP) bio je domaćin međunarodnog takmičenja studenata arhitekture i građevinarstva pod nazivom „Gradimo mostove znanja“.

Trodnevna manifestacija okupila je 13 ekipa sa 11 univerziteta iz Srbije, Crne Gore, Makedonije i BiH.

Učesnici manifestacije su se takmičili u izgradnji mostova od špageta, koji mogu da izdrže najveće opterećenje. Ovogodišnji pobednik je ekipa Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada. Milan Trivunović, Boban Radmanović i Marko Misojčić, od špageta i lepka, naparvili su most koji je izdržao opterećenje od rekordnih 110,3 kg.

Drugo mesto osvojila je ekipa Fakulteta za mašinstvo i građevinarstvo iz Kraljeva Univerziteta u Kragujevcu. Tročlana ekipa (Aleksa Dražović, Srećko Novaković i Boban Županjac) napravila je most koji je izdržao opterećenje od 77,9 kilograma.

Treće mesto pripalo je domaćinima. U ekipi DUNP bili su Anes Bešić, Elvedin Sinanović i Džemail Mašović, čiji most je izdržao opterećenje od 62,7 kg.

Najuspešnije ekipe dobile su novčane nagrade. Rektor DUNP prof.dr Miladin Kostić ocenio je da ovo takmičenje „potencija i neguje dve neprolazne vrednosti: znanje i prijateljstvo“.

Takmičenje u građenju mostova od špageta pokrenuli su pre dsesetak godina studenti u Mariboru. Od 2018.godine domaćin takmičenja je DUNP i u kalendaru te visokoškolske ustanove međunarodno takmičenje „Gradimo mostove znanja“ je tradicionalna manifestacija.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.