Najranjiviji povratnici Romi i neobrazovani 1Foto: Miroslav Dragojević

Na skupu su predstavljeni dosadašnji rezultati, primeri dobre prakse i pozitivna iskustva povratnika, ali i najavljene nove inicijative u toj oblasti.

Kako je istaknuto na skupu zanimljivo je da je zvanično samo 77 pojedinaca u programu readmisije, a razlog za takav spisak jeste taj što mnogo veći broj povratnika ima problem sa ispravama i samim tim nisu u evidenciji. Procentualno među njima je najviše onih koji imaju završenu samo osnovnu školu ili ni to (oko 60 odsto), a za njima su povratnici sa srednjom spremom i pripadnici romske populacije. Svake godine hiljade srpskih građana vraćaju se iz Nemačke, jer ne poseduju status za boravak. Najranjiviju grupu ovih povratnika čine Romi koji se susreću sa brojnim problemima koji pogađaju čitave porodice, a ne samo pojedinca.

U cilju što bolje i uspešnije procedure i pomoći povratnicima, u Srbiji je u saradnji sa NSZ uspostavljen Nemački info-centar za migracije, stručno obrazovanje i karijeru – DIMAK. Kako je istakao Aleksander Seidl, koordinator za Balkan, deo aktivnosti DIMAK-a je da povratnike savetuje i informiše o mogućnostima zapošljavanja, pomaže da pokrenu sopstveni posao i prođu kroz neku od obuka. U programu DIMAK-a do sada je učestvovalo više od 370 povratnika, od strane partnerskih organizacija različite stručne obuke prošlo je 92 osobe, a 105 pojedinaca je primilo finansijsku podršku u opremi za pokretanje malog biznisa.

Olivera Pantović, nacionalna koordinatorka Programa ispred organizacije GIZ istakla je da Program Migracije za razvoj ulaže maksimalne napore da se dobrovoljnim povratnicima omogući dostojanstven, stabilan i održiv povratak.

– Stvaramo nove šanse za njihov život u Srbiji. Cilj današnje konferencije je da se tema readmisije i reintegracije vrati na „društvenu agendu“ i da pokrene sve strukture u Srbiji, kako bi se povratnicima omogućila uspešna reintegracija, koja bi sprečila ilegalnu migraciju u zemlje Zapadne Evrope, naglasila je Pantovićeva. Pored učešća predstavnika Ambasade Nemačke, Ministarstva za rad, NSZ i Komesarijata za izbeglice i migracije, konferenciji su prisustvovali i brojni povratnici koji su prezentovali iskustva i ispričali svoju priču o (re)integraciji u društvo.

Podrška

Neda Milanović, direktorka sektora za podršku zapošljavanju NSZ istakla je važnost individualnog pristupa povratnicima. „Prioritet za uključivanje u mere aktivne politike zapošljavanja dajemo teže zapošljivim kategorijama, gde značajan deo zauzimaju povratnici po Sporazumu o readmisiji i poseban je izazov preduzimati aktivnosti koje mogu da ih na pravi način integrišu u tržište rada – zaključila je Milanović.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.