Novinari su opkoljeni i prećeno im je da im ni policija ne može pomoći. Novinari Insajdera i VICE ispričali su da se manje grupica učesnika nenajavljenog protesta „Sedam zahteva“ probila do Skupštine Srbije gde su razvili transparent na kojem je pisalo „Narod gladuje, elita se raduje“. Njih i novinare koji su pratili ovo dešavanje zaustavila je i legitimisala policija, ne čineći isto sa onima koji su izazvali incident.

Prema rečima novinara, policija je do Doma omladine ispratila grupu učesnika protesta i novinara koji su o tome izveštavali, a kada su ostali bez pratnje policije počela je da ih prati grupa krupnijih momaka, čije prisustvo je danas pominjano prilikom više incidenata u gradu.
Osobe u civilu su opkolile novinare i počele da im prete. Kako je rečeno za N1, policija se nalazila na samo 20 metara odatle i nije reagovala na mahanje novinara koji je pokušavao da im privuče pažnju i zatraži zaštitu. Novinarima je rečeno da ih ni policija ne može zaštiti, a grupa krupnih momaka potom se razišla.

Demokratska stranka napad na novinare je ocenila kao vrhunac atmosfere koja se stvara tokom prethodnih pet godina Vučićeve vlasti. „Ostaće upamćeno da je Vučićev predsednički mandat otpočeo napadima na novinare u centru Beograda. Batinaši koji su sprečili novinarku Danasa Lidiju Valtner da zabeleži događaj i koji su gurali novinarku Radio Beograda i izbili joj diktafon iz ruku očigledno predstavljaju neformalnu stranačku policiju, dok istovremeno prava policija stoji sa strane i izbegava da reaguje“, saopštila je DS.

Novinarka Danasa Lidija Valtner brutalno je napadnuta od strane pripadnika policije u civilu i SNS aktivista. Napad su osudila novinarska udruženja, političke partije i nevladine organizacije.

 

UNS: Nedopustivi napadi na novinare

Udruženje novinara Srbije (UNS) osuđuje i smatra nedopustivim pretnje novinarskoj ekipi portala VICE Srbija i novinarki produkcije Insajder, kao i odgurivanje novinarke Radio Beograda i traži od nadležnih da pronađu odgovorne. Kako je Radio Beograd potvrdio UNS-u, njihovu novinarku odgurnuli su i izbili joj diktafon u Terazijskom prolazu kada je, na mestu sukoba dve grupe, pokušala da sazna odakle su i koga predstavljaju. UNS podseća da je ranije danas osudio i tražio otkrivanje i kažnjavanje napadača na novinarku lista Danas Lidiju Valtner, koja je bila ispred Skupštine Srbije. Nju su nepoznati muškarci podigli, noseći odvukli od Skupštine do Pionirskog parka.