– Međutim, zabrinjava činjenica da je i dalje nizak procenat dece obuhvaćene vakcinom MMR. Za devet meseci ove godine, ovom imunizacijom obuhvaćeno je 38 odsto dece. Zabrinjava i činjenica da smo blizu Kosova, sa kojim ima puno porodičnih, prijateljskih i poslovnih veza, a tamo je epidemija malih boginja i postoji smanjeni kolektivni imunitet dece zbog slabog odziva za vakcinisanje, naglašava dr Spahić i napominje da je formirana Komisija za praćenje vakcinisanja koju čine predstavnici Zavoda za javno zdravlje, Doma zdravlja, Republičke sanitarne inspekcije, lokalne samouprave i direktori osnovnih škola i predškolske ustanove.

Dr Spahić kaže da je pojačan vaspitno-obrazovni rad o značaju vakcinisanja, vrši se vanredna revizija kartona vakcinisane dece i svakom ne vakcinisanom detetu upućuju se vanredni pozivi i roditelji se pozivaju telefonom. Još na prvom sastanku Komisije doneta je odluka da se izvrši provera svih potvrda izdatih deci za boravak u vrtićima i da se održe sastanci sa pedijatrima radi pojačavanja vaspitno-obrazovnog rada. „To daje rezultate. Povećava se broj roditelja koji se odazivaju pozivu da decu dovedu na vakcinaciju i postaju svesni rizika koje sa sobom donosi ne vakcinisanje“, ističe direktor Zavoda za javno zdravlje.

Poslednje dve nedelje vakcinisano 140 mališana

Da preduzete mere daju rezultate potvrđuje i načelnica Dečijeg dispanzera dr Vesna Despotović, koja kaže da je, u poslednje dve sedmice, vakcinu MMR primilo 140 mališana iz ovog grada. Dr Despotović napominje da još uvek ima mnogo nevakcinisane dece. To je posebno karakteristično za decu rođenu 2013, 2014. i 2015. godine. Primera radi, od 1.426 dece rođene 2015. čak 636 nije kompletno vakcinisano.