Novopazarska „Gradska čistoća“ smanjila dugovanja za 2,5 miliona evra 1Foto: Gradska uprava Novi Pazar

Komunalno preduzeće „Gradska čistoća“, u Novom Pazaru, do pre godinu dana, imala je ista dugovanja i potraživanja, po oko tri miliona evra.

Od polovine prošle godine, kada je došlo do smene na čelu preduzeće, do sada dugovanja su smanjena na pola miliona evra, a procenat naplate usluga povećan na 80 procenata.

Polovina duga su preostali neplaćeni porezi i doprinosi za zaposlene, a druga polovina su dugovanja prema dobavljačima, u kojima su jedino izmirene sve obaveze za gorivo.

-U smanjivanju duga pomogla nam je gradska uprava i sada smo u fazi laganog smanjenja ostalih dugovanja. Najviše sredstava odnosi nam nabavka rezervnih delova i popravka kamiona i ostale mehanizacije – objašnjava direktor Faruk Suljević.

Kamioni i ostala oprema najviše se uništavaju prilikom deponovanja smeća. Deponija je na teško pristupačnoj lokaciji i od grada je udaljena 25 kilometara, a smeće se, dnevno, nekoliko puta odvozi tamo.

Do početka ove godine, na gradskom području je bilo „mapirano“ 18 divljih deponija plus one u prigradskim naseljima. U gradu ih više nema, a u naseljima okolo ostale su malobrojne koje se redovno uklanjaju.

Suljević ukazuje na opasnost od smeća koje se baca u pritoke gradskih reka Raške i Jošanice, pa je to „za sada teško rešiv problem, iako su u tim mestima postavljeni kontejneri, odakle je pojačano odnošenje otpada“.

Teško rešiv problem je naplata potraživanja od korisnika usluga. Suljević naglašava da dobar deo duga, od oko 3 miliona evra, nikada neće moći da naplate jer je ostao od firmi koje više ne postoje.

Najveći dugovi ostali su iza bivših novopazarskih giganata, Tekstilnog kombinata „Raška“, holding kompanije „Vojin Popović“ i Fabrike obuće „Ras“, koji više ne postoje. Na drugoj strani su građani koji, uz uobičajeno neredovno plaćanje usluga, obilato koriste zakonske odredbe o komunalnim delatnostima, da posle godinu dana ne plaćanja, dug ne može da im se naplati.

Od početka februara ove godine, primenjuje se novi cenovnik za iznošenje smeća, uvećan za 20 odsto. Na gradskom području građani plaćaju 9,4 dinara po kvadratnom metru, a za seoske zone, gde se plaća paušalno, cena je 792 dinara.

Kada je odobreno povećanje cena u JKP „Gradska čistoća“ su rekli „da će to pomoći da preduzeće stane na zdrave noge“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari