Nevladine organizacije Vlade Srbije pod radarom Evrope 1Foto: EPA/ KOCA SULEJMANOVIC

U pojedinim izveštajima skreće se pažnja na ovaj problem, a sasvim je izvesno da će Evropska komisija primetiti ovaj trend, kaže za Danas Milan Antonijević, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Srbija, komentarišući fenomen GONGO-a.

GONGO-i, engleski akronim koji označava nevladine organizacije koje su pod kontrolom države, sve su prisutniji u javnom životu u Srbiji, stvarajući iluziju javne debate između javnog i civilnog sektora.

U istraživanju Građanskih inicijativa „Udruženja građana: Sužavanje prostora za delovanje 2014-2018“ više od dvadeset organizacija se navodi kao GONGO.

– Niko ne spori pravo nevladinim organizacijama da zastupaju stavove koji se podudaraju sa onim koje zastupa Vlada. Postoji veliki broj tradicionalnih organizacija koje to čine i to je potpuno legitimno. Ono što nije legitimno je kada se prave lažne nevladine organizacije kako bi se simulirala debata u društvu i podrška za stavove Vlade i izvlačio novac iz budžeta, kaže za Danas Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku i jedan od autora istraživanja.

U istraživanju se navodi niz primera u kojima se dovodi u pitanje autentičnost nevladinih organizacija. Poseban akcenat u izveštaju stavljen je na debatu oko aktuelnih ustavnih amandmana, koje je većina tradicionalnih pravosudnih NVO kritikovala.

„U septembru 2018. osniva se novo Udruženja sudija i tužilaca Srbije. Udruženje se od starta ograđuje od drugih strukovnih udruženja i njihovog rada poziva na ‘nov, konstruktivan pristup’ reformi pravosuđa. Ubrzo, Udruženje daje podršku ustavnim amandmanima koje je predložilo Ministarstvo pravde, tvrdeći da je činjenica da sudije neće imati većinu u telu koje ih bira obezbeđivanje novi nacrt amandmana obećava ‘da će struka imati odlučujući uticaj na izbor na pravosudne funkcije'“, navodi se u izveštaju.

Nenad Stefanović, predsednik Udruženja sudija i tužilaca naglašava da oni nisu ni osnovani ni finansirani od strane države, pa samim tim ne predstavljaju GONGO udruženje, već su deo civilnog društva.

– Naše ideje su, između ostalog, usmerene na poboljšanje položaja struke, o kojem se dugi niz godina malo vodi računa od strane autentičnih udruženja, koja kao da su dala primat sprovođenju raznih projekata, koja su osnov za njihovo normalno funkcionisanje. Ako smo GONGO samo zato što u nekim sferama mislimo drugačije, onda je to puki subjektivni pogled starih udruženja i sumrak demokratije u glavama onih koji tvrde da se bore za vladavinu prava i evropske vrednosti, navodi Stefanović.

U izveštaju Građanskih inicijativa navodi se i primer dodele sredstava za finansiranje medijskih sadržaja u Beogradu 2017. godine. U komisiji za dodelu novca nije bio nijedan predstavnik UNS-a i NUNS-a, dva najreprezentativnija novinarska udruženja, ali je zato bilo mesta za predstavnike udruženja radio stanica RAB, Udruženja turističkih novinara ili Udruženja sportskih novinara za koje je malo ko čuo. Najveći deo novca na tom konkursu otišao je medijima bliskim vlastima.

Takođe, u izveštaju se navodi i primer iz 2016. godine kada je miting podrške novom rukovodstvu RT Vojvodine organizovala grupa nepoznatih nevladinih organizacija od kojih su neke bile stare svega par dana.

Posebnu pažnju u izveštaju zauzelo je udruženje „Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost“ koje, kako se navodi, vodi funkcioner Ministarstva zdravlja Mario Spasić.

„Ovo udruženje uglavnom se bavi napadima na kritičare režima ili na nezavisna tela, a posebnu ‘težinu’ daje mu zloupotreba imena ugledne organizacije Transparentnost Srbija. Spasićeva meta često je Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, jedini preostali funkcioner koji nije pod kontrolom vladajuće koalicije“, između ostalog stoji u izveštaju.

Mario Spasić je za Danas negirao da je njegovo udruženje pod kontrolom vlade, dodajući da su oni osnovani još 2005. godine i da bi oni koji takva istraživanja pišu trebalo da razmisle pod čijim uticajem su oni. Na pitanje da li je u poslednjih nekoliko godina njegova organizacija podnela prijavu ili kritikovala nekog od predstavnika vlasti, Spasić odgovara da jeste Poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića i ombudsmana Sašu Jankovića. Na pitanje da li je isti tretman doživeo i neko iz Srpske napredne stranke, Spasić je dodao njega ne interesuje stranačka pripadnost ljudi i da ne zna ko je u kojoj stranci.

Prema rečima Milana Antonijevića, država bi trebalo više energije da usmeri na unapređenje stanja u društvu i ispunjavanje kriterijuma iz pregovaračkih poglavlja.

Dragan Popović iz Centra za praktičnu politiku ističe da nevladine organizacije samo svojim radom mogu da se bore protiv vladinih nevladinih organizacija.

„Na taj način se pokazuje da činjenično stanje nije onakvo kakvim oni žele da prikažu“, zaključuje Popović.

GONGO prema istraživanju Građanskih incijativa

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije „Transparentnost“, Centar za bezbednost, istragu i odbranu DBA, Medijska mreža Zapadnog Balkana Antidot, Udruženje sudija i tužilaca Srbije, Udruženje Patku daj tati, Nacionalna avangarda, PROUNS, Institut za javnu politiku, Udruženja turističkih novinara i pisaca u turizmu – FIJET, Udruženje elektronskih medija Comnet, Udruženje radio stanica RAB, Politikolozi bez granica, Institut za borbu protiv korupcije, Udruženje za zaštitu mladih, Unija mladih Srbije, „Serbona“, Centar za istraživanje korupcije, Centar za praćenje izbora, Centar za društvena istraživanja..

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.