Foto: http://www.kcnis.rs/

Epidemija gripa u Nišu prijavljena je u prošli petak, a prema poslednjim informacijama grip je u tom gradu do sada odneo šest žrtava.

Direktor KC Niš Zoran Radovanović je danas do zaključenja ovog izdanja odbio da odgovori na pitanje Danasa zašto ta zdravstvena ustanova više ne saopštava podatke o pacijentima obolelim od gripa, kao ni na pitanje koliko je do tog trenutka hospitalizovanih i preminulih pacijenata na Klinici za infektivne bolesti. Novinari nekoliko drugih redakcija kazali su našem listu da na pozive ne odgovaraju ni portarol KC, kao ni nadležni na Institutu za javno zdravlje, a da ih oni koji se jave upućuju da informacije ove vrste dobiju u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanovic Batut“. Direktor Klinike za infektivne bolesti Miodrag Vrbić rekao je pojedinim medijima da „nije dobio dozvolu“ da saopštava takve podatke.

U nedostatku zvaničnih informacija, nezvanični izvori su saopštili da je na Kinici za infektivne bolesti sada navodno smešteno 38 pacijenata, od kojih je 11 u teškom stanju i na respiratorima, te da se na Dečjoj klinici nalazi šestoro dece koja su „u dobrom stanju“, i kod koje „još nije potvrđen nijedan tip virusa“. Prema nezvaničnim informacijama, poslednja žrtva gripa je niški školski policajac B.M. (43), koji je preminuo u noći između prošle subote i nedelje, nakon što je „primljen u vrlo teškom stanju“, te da je kod njega „analizom krvi potvrđena infekcija virusom AH1N1“.

KC Niš je pre toga zvanično saopštio da su 3. januara od posledica gripa preminuli devojka N.M. (26) i Nišlija star 62 godine. Tri dana kasnije grip je odneo život S.R. (44), a u prošli petak i subotu od posledica te bolesti preminuli su M.S. (66) iz doljevačkog sela Orljane i Lj.H. (75) iz Niša. Na veb sajtu KC-a 5. februara je objavljeno saopštenje da se uvodi zabrana poseta hospitalizovanim pacijentima „u cilju prevencije i kontrole širenja respiratornih infekcija“.

 

Povezani tekstovi