Novi Pazar dobio savremenu stanicu za merenje kvaliteta vazduha 1Photo: Pixabay/J.W.Vein

Novi Pazar je prvi grad u Srbiji, u kome je, od 2011. godine do danas, puštena u rad savremena merna stanica za određivanje nivoa kvaliteta vazduha. Stanica je puštena u rad prošlog vikenda, a izveštaj prenosi sajt gradske uprave Novog Pazara.

– Od danas će biti vršen svakodnevan monitoring kvaliteta vazduha u Novom Pazaru. Svi podaci će biti dostupni na sajtu Agencije i preko mobilne aplikacije. Identifikacija i merenje problema znače da taj problem možete kontrolisati i rešavati, kazao je direktor republičke Agencije za zaštitu životne sredine, Filip Radović.

Merna stanica je sačinjena od najsavremenije opreme i nalazi se na rekreacionom centru. Razlog za odabir ove lokacije je želja lokalne samouprave da u svakom trenutku prati nivo kvaliteta vazduha u gradu i na lokaciji gde deca iz svih delova grada provode najviše vremena.

– Obezbeđivanje stanice za merenje kvaliteta vazduha samo je jedan od zajedničkih projekata sa Agencijom i resornim ministarstvom. Imamo kratkoročne i dugoročne planove. Želimo bolju životnu sredinu za naše građane. Jedan od projekata ka ostvarenju cilja je izmeštanje toplane i obezbeđivanje grejanja na biomasu. Sličan projekat će realizovati i Opšta bolnica. U prošloj godini fokusirali smo se na ozelenjavanje površina i obezbedili preko 10 000 sadnica i na svima nama je da se zajednički potrudimo da nam kvalitet životne sredine bude na nivou optimalnom po zdravlje ljudi, rekao je tim povodom gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Prvi rezultati za veliku brigu

Merna stanica u Novom Pazaru je prvog dana pokazala da je prosečna zastupljenost PM2.5 čestica bila 111 µg/m3, pa vazduh ima kvalifikaciju „nezdrav“. Prvog dana rada stanica je pokazala da je vazduh u Novom Pazaru zagađen česticama PM10 koje su u suštini kancerogene, i predstavljaju smesu dima, čađi, izduvnih gasova, prašine, kiselina, metala. U Novom Pazaru je 10. februara PM10 čestica u 9 časova bilo 1511, odnosno 30 puta više od dozvoljenih 50 mikrograma u kubnom metru, saopštio je sandzakpress.net Ono što dodatno zabrinjava jeste da je u isto vrijeme količina još opasnijih PM2.5 čestica iznosila 440 mikrograma u kubnom metru, odnosno 15 puta više od tolerantne vrijednost koja iznosi 30 µg/m3.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.