Novi Sad: Grad na kredit kupuje autobuse na električni pogon 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Grad Novi Sad će se kod Evropske banke za obnovu i razvoj zadužiti osam miliona evra kako bi kupio 10 električnih autobusa.

Gradonačelnik Miloš Vučević izjavio je da je dobijena dozvola od republičkog ministarstva da počne nabavka 10 autobusa na električni pogon sa punjačima.

Dodao je da se radi o kreditu od 8 miliona evra sa kamatom od 1,1 odsto, što je, prema njegovoj oceni, povoljnije nego da se na neki drugi način nabavljaju ova vozila.

Bojan Radojević, predsednik odborničke grupe DSS, smatra pak da je uzimanje kredita od EBRD nepotrebno zaduživanje Novog Sada.

On je izjavio na sednici Skupštine grada da je uzimanje kredita, ma koliko kredit bio povoljan, uvek skuplje nego korišćenje raspoloživih sredstava.

Radojević je podsetio da je Grad Novi Sad ostvario suficit u prošloj godini, odnosno višak novca u budžetu. Prema zvaničnim podacima, ostvaren je suficit u iznosu od 3,9 milijardi dinara.

Od toga je ostalo na raspolaganju više od 2,1 milijarde dinara, odnosno blizu 18 miliona evra, koji bi mogao da iskoristi i za ovu namenu.

Radojević je istakao da ne stoji obrazloženje da su autobusi na električni pogon neophodni Novom Sadu zbog smanjenja zagađenja vazduha, jer je činjenica da saobraćaj zagađuje vazduh znatno manje od individualnih ložišta i industrije, pa je bolje za smanjenje zagađenja vazduha iskoristiti raspoloživa sredstva za subvencionisanje prevođenje individualnih ložišta na ekološka goriva, kao što je prirodni gas.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.