Novi sindikat KCS: Prihvaćeni svi štrajkački zahtevi 1Foto: Stefana Savić

„Postignut je sporazum kojim je prihvaćeno svih osam štrajkačkih zahteva“, rekao je Mrkić na konferenciji za novinare. Sporazum o rešavanju štrajkačkih zahteva potpisan je 13. januara.

Mrkić je rekao da se Novom sindikatu KCS obratilo više grupa zaposlenih, među kojima su bile servirke, spremačice i deo administrativno-tehničkog osoblja.

Prema njegovim rečima, zarade nisu bile štrajkački zahtev broj jedan, već se on odnosio na nedostatak kadra. Kao primer je naveo da jedna servirka servira hranu za 110 do 120 pacijenata, ili deli obroke u tri zgrade.

Mrkić je dodao da je na nekim odeljenjima jedna medicinska sestra u toku noćne smene zadužena za 22 do 24 pacijenta, a naveo je da je inspektor rada ustanovio da na Poliklinici umesto 48, rade 24 spremačice. U sporazumu o rešavanju štrajkačkih zahteva se, između ostalog, navodi da se poslodavac obavezuje da će preduzeti hitne mere za prijem u radni odnos servirki i spremača i da će se voditi računa o raspoređivanju zaposlenih.

Poslodavac će, kako se navodi, sankcionisati zlostavljanje na radu, bez obzira ko je zlostavljač. Vodiće se računa da se novčana stimulacija isplaćuje zaposlenima koji su izuzetno radno angažovani i pripadaju grupi deficitarnih kadrova.

Zaposlenima koji rade prekovremeno isplaćivaće se prekovremeni rad u potpunosti do maksimalnog broja sati, a noćni rad i rad nedeljom isplaćivaće se u skladu sa Zakonom o radu i drugim pozitivnim pravnim propisima.

U roku od 30 dana od dana potpisivanja sporazuma poslodavac će pokrenuti inicijativu kod Ministarstrva zdravlja za izmenu Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama, u delu koji se odnosi na zaposlene u zdravstvenim ustanovama.

Mrkić je rekao da je formirana radna grupa, u kojoj su Ašanin i tri predstavnika sindikata, koja će sprovesti sporazum.

„Ovaj radni spor koji je nastao zbog štrajkačkih zahteva je rešen, a mogao bi da nastupi novi ukoliko uprava ne sprovede postupak do kraja, odnosno ako ne realizuje ovaj sporazum“, istakao je Mrkić.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.