Novinarska udruženja šokirana odlukom tužilaštva 1

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) šokirani su činjenicom da je Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo krivičnu prijavu protiv NN lica, koju je, zbog krivičnog dela Ugrožavanja sigurnosti, podneo NUNS, u ime Dragana Janjića, glavnog i odgovornog urednika Bete.

U zajedničkom saopštenju NUNS i NDNV ukazuju da je bezbednost Janjića bila direktno ugrožena sponzorisanim objavama na pojedinim fejsbuk stranicama, gde su nuđeni podaci o njegovoj adresi stanovanja i gde su mu upućivane otvorene pretnje.

U saopštenju se podseća da je ugrožavanje Janjićeve bezbednosti usledilo pošto je predsednik Srbije Aleksandar Vučić „na konferenciji za medije povodom ubistva Olivera Ivanovića, prozvao, između ostalih i Janjića“.

Direktan povod za pretnje potpredsedniku NUNS bila je njegova ocena da je ubistvo Olivera Ivanovića politički motivisano, napominju NUNS i NDNV.

Iako su Janjiću danima na fejsbuk stranici „Srbija NAŠA zemlja“ upućivane pretnje, kao što su „na Kalemegdan i metak u čelo“, Tužilaštvo je utvrdilo da „nema pretnji napadom na život ili telo oštećenog ili život ili telo njemu bliskih lica“.

Prema stavu Tužilaštva, „sadržaj istog ne sadrži neposrednu, jasnu i ozbiljnu pretnju, t.j. nema subjektivnih i objektivnih obeležja krivičnog dela Ugrožavanja sigurnosti”.

Tužilaštvo zato smatra da „ne postoje osnovi sumnji da je učinjeno krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti“, pa je Janjić upućen na krivično gonjenje podnošenjem privatne krivične tužbe nadležnom sudu.

Iako ne neočekivana, ovakva odluka Tužilaštva postala je već uobičajena praksa i predstavlja konačan dokaz da pravosudni sistem u Srbiji ne radi u skladu sa pravom i pravdom, zaključuju NUNS i NDNV.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.