NUNS: Osuda napada na novinarku Kurira 1Foto: Logo

Povod za uvrede i pretnje je, kako se navodi u saopštenju, bio tekst o pevačici Jeleni Karleuši, na koje je Karleuša reagovala na Instagramu i Fejsbuku tvrdnjom da je Stanišić plaćena da protiv nje i njene porodice „smišlja monstruozne laži“ i objavila fotografiju novinarke.

Posle toga su na društvenim mrežama usledile brojne anonimne uvrede i pretnje novinarki i njenom detetu. Ukazujući na zakonske mehanizme za izražavanje nezadovoljstva i demantovanje medijskih informacija, NUNS je podsetio da postoji i Savet za štampu koji je nadležan za tumačenje Kodeksa novinara Srbije u medijskim sadržajima.

Udruženje je istaklo da pojedini tabloidi u trci za većim tiražom podilaze najnižim porivima publike i često krše etiku, posebno kada izveštajvaju o tragičnim događajima, kao i političkim ili estradnim ličnostima.

„Primera radi, list Kurir je – prema monitoringu Saveta za štampu – u periodu od avgusta do kraja prošle godine čak 70 puta prekršio Kodeks novinara“, navodi se u saopštenju.

Nezavisno udruženje novinara Srbije ističe i da je Kurir, preko svog izdavača, član Asocijacije medija koja je jedan od osnivača Saveta za štampu, i tim pre obavezan da poštuje novinarsku etiku i da objavljuje odluke Saveta za štampu o kršenju Kodeksa.