NVO: Novim zakonom o referendumu oduzima se suverenitet građanima 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/EV

Grupa za konceptualnu politiku iz Novog Sada ocenila je danas da će usvajanjem novog Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, o čijem je nacrtu u toku javna rasprava, vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) oduzeti suverenitet građanima Srbije i smanjiti već dostignuti nivo njihovih ljudskih prava.

„Budući da su i suverentitet i ostvarena prava građana garantovana Ustavom, ovaj nacrt smatramo i protivustavnim“, navela je u saopštenju nevladina organizacija Grupa za konceptualnu politiku.

Oni su upitali kome je potrebno da se referendumska odluka usvaja čak i ispodpolovičnom izlaznošću.

Podsetili su da u članu 2. nacrta tog zakona piše da će odluka doneta na referendumu biti punovažna i obavezna ako je za nju glasala većina izašlih birača, a ne većina građana sa pravom glasa, kako je to bilo utvrđeno starim Zakonom o referendumu i narodnoj inicijativi.

„Ovo neće biti prvi put da se zlodela vrše u ime naroda i da se vlast naše zemlje sakriva iza kolektivne odgovornosti nabacujuću nam uz to i krivicu. Slutimo da će se ova dela ticati našeg prava na život i zdravo životno okruženje, kao što su se u nedavnoj prošlosti ticala rata koji je u naše ime bio vođen“, ocenjuje se u saopštenju.

Dodali su da je neprihvatljiv i član 7. nacrta zakona, jer bi njime građani bili prinuđeni da sami dokazuju autentičnost svojih potpisa.

Grupa za konceptualnu politiku navela je i da se kroz različite vrste zloupotreba poslednjih izbora za savete mesnih zajednica u Vojvodini videla namera vlasti da građane isključi iz političkog života.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.