O napuštanju dijaloga potrebna zajednička odluka 1Zoran Lutovac Foto: FoNet/Zoran Mrđa

O strateškom pitanju poput napuštanja međustranačkog dijaloga uz posredovanje Evropskog parlamenta trebalo bi da bude doneta usaglašena odluka među partijama koje zajednički nastupaju u tom dijalogu, kažu za Danas Pavle Grbović, predsednik PSG i Zoran Lutovac, predsednik DS, koje smo pitali da li su spremni da slede Stranku slobode i pravde ukoliko ta partija odluči da napusti dijalog nezadovoljna ponudom stranih posrednika u septembru.

Dragan Đilas, predsednik SSP, rekao je na stranačkoj konferenciji za novinare u petak da u toj stranci čekaju predloge evropskh posrednika, koji bi trebalo da stignu sredinom septembra.

On ih je upozorio da ne dolaze sa predlozima koji će biti pokušaj za napređenje demoktarije.

– Mi demokratiju nemamo. Nas interesuju predlozi koji će osloboditi RTS, sprečiti pritisak na birače i omogućiti kontrolu izbora – naveo je on.

Prema njegovim rečima, njih interesuje poštovanje zakona i ako predlozi budu „šminka“ i „kozmetički“, oni se time neće baviti.

Nakon nedavnog pisma koje su zajednički potpisali lideri SSP, DS, PSG, Ne davimo Beograd, ZZS i PzP, a u kojem se navodi mogćnost napuštanja dijaloga, ovo Đilasovo upozorenje dodatno učvršćuje utisak da bi SSP, možda mogao da napusti dijalog, ukoliko ne bude zadovoljan onim što posrednici budu predložili.

Šta će u tom slučaju uraditi PSG i DS pitali smo njihove lidere.

Pavle Grbović za Danas kaže da je dosadašnja saradnja grupacije proevropskih organizacija u kojoj su osim SSP i PSG takođe i DS, Ne da(vi)mo Beograd, Pokret za preokret i Zajedno za Srbiju, zaista bila primer kako saradnja treba da izgleda.

– Upravo zbog toga očekujem da će se o strateškim pitanjima odlučivati zajednički i verujem da ćemo i o učešću ili prekidu učešća odluku doneti na sastanku, a ne da ćemo se pojedinačno putem medija opredeljivati o nečijim izjavama. Zajednički smo definisali ciljeve i očekivanja od procesa dijaloga, tako da verujem da ćemo bez problema doći i do zajedničke odluke, a prekid pregovora u slučaju da oni u potpunosti skliznu u besmisao nije nešto što treba isključiti – navodi on.

Zoran Lutovac za naš list kaže da mu se ne sviđa formulacija pitanja.

– DS je to već najavila. Međutim, Posle svega što se dešavalo u unutar poltičkog krila organizovanog kriminala, pitanje je imali uopšte smisla razgovarati sa tim ljudima. Sa njima bi trebalo da razgovaraju tužioci, pre svega. U svakom slučaju, bi bilo dobro da opozicija donese usaglašenu odluku o tome – zaključuje Lutovac.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “O napuštanju dijaloga potrebna zajednička odluka”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.