Obuka u vezi sa podacima o ličnosti počela u Nišu 1Foto: Trg kralja Milana u Nišu Foto: Wikipedia

U ovoj organizaciji su kazali da obuke imaju za cilj da predstavnike institucija upoznaju ne samo sa zakonskim odredbama, već i da im ukažu zašto je važno odgovorno postupati sa ličnim podacima građana, budući da institucije poseduju veliki broj različitih ličnih podataka građana, od imena i prezimena, jedinstvenih matičnih brojeva, adresa stanovanja, preko elektronskih adresa i brojeva telefona, do podataka o imovini, zdravstvenom stanju ili nekim drugim ličnim svojstvima. Svi ti podaci se mogu zloupotrebiti na različite načine, ukoliko se njima ne upravlja odgovorno i na predviđen način, rekli su oni.

– Uočili smo da je neophodno da se rukovaoci i obrađivači podataka o ličnosti što bolje i što pre osposobe za primenu ovog zakona, kako zbog brojnih novina i nejasnoća, tako i zbog kompleksnosti same materije, pa će u narednom periodu kroz obuke proći više od 350 zaposlenih koji su zaduženi za rukovanje i obradu podataka o ličnosti, iz 19 lokalnih samouprava- rekla je Džeklin Vilijams- Bridžers, direktorka USAID-ovog Projekta za odgovornu vlast.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović dodao je da je na osnovu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti institucija Poverenika jedina ovlašćena da sprovodi obuke iz oblasti zaštite podataka o ličnosti. 

– Upravo zato smo od početka primene zakona realizovali brojne obuke, a sada  želimo da ih proširimo i intenziviramo kako bi što veći krug rukovalaca i obrađivača podataka o ličnosti bio obučen za primenu zakona- rekao je on.

 Govornici na skupu u Nišu su podsetili da je novi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti počeo je da se primenjuje 22. avgusta ove godine i da je ustanovio niz obaveza za rukovaoce i obrađivače podataka, kao i nova prava građana, te oštre kazne za nepoštovanje zakonskih odredbi. 

Zakon između ostalog uvodi pravo građana da znaju zbog čega neka institucija prikuplja njihove lične podatke i da budu informisani koje sve podatke institucija poseduje, a previđa i pravo na ispravku i dopunu podataka, brisanje podataka i njihovu ograničenu obradu. 

– Na ovaj način se štiti privatnost građana i smanjuje mogućnost zloupotrebe koja nastaje zbog neodgovornog prikupljanja i obrade podataka o ličnosti- rečeno je na skupu.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.