Opoziciona "Niška inicijativa" dostavila dokaze tužilaštvu o nacističkim grupama u Nišu 1Srđan Nonić u Skupštini Foto: Danas

– Tužilaštvu smo dostavili ne samo snimke sa lica mesta, već i dokaze o povezanosti nekih udruženja, neformalnih nacističkih grupa i navijačkih grupa u Nišu. Pripadnici tih udruženja su odgovorni za neke nacističke aktivnosti, ispisivanje nacistički grafita, jedan broj nereda na utakmicama i niz drugih problema u javnosti. Tražimo od njega da reaguje po krivičnom zakonu, kao i po zakonu koji zabranjuje i sankcioniše upotrebu fašistički simbola- kazao je Srđan Nonić, koji je potpisao obaveštenje tužilaštvu.

Nonić je inicijator antifašističke šetnje na Nišavskog keju koja je organizovana zbog napada nožem na studenta Uroša Janjića 21. juna uveče, u parku pored keja, zbog toga što, po njegovim rečima, nije hteo da skine majicu sa natpisom „antifašista“, što su od njega zahtevala petorica mladića. U šetnji je učestvovalo stotinak ljudi, među kojima i Janjić, koji je nakon napada i dva uboda nožem bio hospitalizovan u Niškom Kliničkom centru.

U Osnovnom javnom tužilaštvu danas  su kazali za naš list da im u pisarnicu „još nije stigla“ krivična krivična prijava Policijske uprave Niš protiv petorice napadača, a da će je čim stigne uzeti u postupanje. Oni su rekli da kasni „možda zbog godišnjih odmora ili drugih tehničkih razloga“.

Niška PU je još pre nedelju dana, 26. juna, saopštila da je privela napadače na Janjića i njegovog druga, inače stranog državljanina, zbog sumnje da su izvršili krivična dela nanošenje teške telesne povrede i učešće u tuči. Među privedenima bio je i N. R. (33) koji je osumnjičen da je Janjića izbo nožem. Svi su, međutim, nakon saslušanja pušteni i nije im određen pritvor.

Zvaničnici još ćute

Niška inicijativa je uputila i dopis gradonačelniku Niša Darku Bulatoviću i predsednik Skupštine grada Radetu Rajkoviću. Od Bulatović traži da inicira akciju uklanjanja nacističkih i drugih grafita mržnje u gradu, a od Rajkovića da organizuje sastanak šefova odborničkih grupa, sa kojeg bi se poslala jasna poruka da Skupština grada osuđuje narastajući fašizam u Nišu.

Na napad nožem na studenta sa „antifašističkim majicom“ i neonacistički ispad na antifašističkoj šetnji nije bilo nijedne zvanične reakcije gradskih institucija i funkcionera. Jedino „reakcija“ bila je izjava gradonačelnika Bulatovića povodom napada na Janića, data na poziv pojedinih medija.