Nebojša Zelenović Foto: Jugoslav Radojević

Ima vodu, struju i kanalizaciju i nema opasnosti od podzemnih voda.

– Ova površina od 10 hektara ima kapacitet da se vašar proširi tako da će biti više izlagača ali i novih sadržaja poput bazara starih zanata. Infrastrukturno je bolje opremljena. Sa prostorom na Mihajlovcu smo imali mnogo problema svake godine kada padne kiša. Ova površina je viša, nije izložena podzemnim vodama, nadzemne vode se ne zadržavaju jer postoji kanalizacioni sistem, postoji vodovodna i elektro infrastruktura. Velika površina je pod čvrstom betonskom podlogom, tako da ni naši sugrađani neće hodati po blatu ukoliko padne kiša, ističe direktorka JKP „Stari grad“ Snežana Đokić. Šabački preduzetnici biće zadovoljni novom lokacijom, smatra Ivan Jelić iz Opšteg udruženja preduzetnika Šapca:

– Mislimo da će ova lokacija doneti mnogo bolje uslove, kako infrastrukturne tako i sve druge. Preduzetnici će biti mnogo konkurentniji i to će povećati zainteresovanost malih preduzeća da dođu na vašar. Nova lokacija će omogućiti da vašar u narednom periodu povrati svoj sajamski karakter kakav je nekada imao. Vidimo interes da ovde izlažemo svoje proizvode i da se pojavimo kao zakupci.

Na prostoru stare kasarne nadležne službe obavljaju sve neophodne pripremne radove, a u Gradskoj kući je održan sastanak svih nadležnih za bezbednu i kvalitetnu organizaciju ovogodišnjeg vašara: predstavnici javnih preduzeća, vojske, policije, doma zdravlja, komunalne policije, predstavnici preduzetnika, sektora za vanredne situacije, komunalne inspekcije.

Na sastanku su demantovani navodi iz pojedinih medija da na prostoru stare kasarne postoji opasnost od bombi i zračenja. Službe za reagovanje u hitnim situacijama su pohvalile izbor za novu lokaciju jer obezbeđuje lakše kretanje ukoliko dođe do potrebe za njihovim reagovanjem. Zaključeno je da je nova lokacija u mnogim aspektima bezbednija i opremljenija.

Do 200.000 posetilaca

Šabački vašar po tradiciji održava se za Malu Gospojinu i okupi oko 200.000 posetilaca. Vašar se održavao na Mihajlovcu, u blizini obale Save, od tridesetih godina prošlog veka, ali su kiše stvarale velike probleme posetiocima zbog blata. Nekadašnja kasarna gde je bila pontonjerija je iseljena posle NATO bombardovanja 1999. godine i taj prostor je preuređen u sportsko-rekreacioni centar.