Dragan Ilić Foto: N1

– Obaveštavam vas da u ponedeljak neće biti celodnevne obustave rada, kako je najavljeno, a povodom otkaza koji je vašem predsedniku sindikata uručio direktor fabrike Mladen Petković. U ovom trenutku ne treba da se nanosi šteta preduzeću kroz takve aktivnosti sindikata, navodi se, između ostalog, u prekjučerašnjem obraćanju Ilića zaposlenima u Zastavi oružju.

Ilić se oružarima obratio nakon prekjučerašnje sednice Odbora Sindikata Zastave oružja, čiji je predsednik i dalje, i na kojoj je, posle njegove inicijative o odustajanju od totalne obustave rada, odlučeno da se protesti radnika zbog otkaza njihovom sindikalnom vođi, nastave drugim vidovima sindikalne borbe.

Kakvim, videće se narednih dana, ukoliko ih uopšte i bude.

Sindikat Zastave oružja, svojevremeno najborbenija i najagilnija sindikalna organizacija u zemlji, već duže je u ozbiljnijoj krizi, uzrokovanoj, kako doznajemo i sukobima unutar rukovodstva, ali i promenom starosne strukture zaposlenih odnosno kadrovskim podmlađivanjem fabrike u poslednjih nekoliko godina, pri čemu su, javna je tajna, kao uostalom i u svim ostalim državnim firmama i ustanovama, prednost pri zapošljavanju imali zanatlije, inženjeri, ekonomisti i pravnici sa članskom kartom SNS. Istovremeno, u Zastavi oružju su redovne plate, a njihov prosek uveliko premašuje 50.000 dinara…

Protesti radnika Zastave oružja, zbog otkaza o radu Draganu Iliću, od srede do petka prošle nedelje organizovani su jednosatnom obustavom rada (od 11 do 12 sati), tokom kojih su zaposleni potpisivali peticiju kojom se od generalnog direktora preduzeća Mladena Petkovića zahteva da povuče rešenje o otkazu vođi oružarskog Sindikata. Peticiju je do sada parafiralo više od 1.500 od oko 2.600 radnika Zastave oružja.

Povodom otkaza o radu sindikalnom vođi kragujevačkih oružara uoči minulog vikenda reagovali su i sindikati vojnih fabrika koje čine grupaciju Odbrambena industrija Srbija (OIS), koji su se obratili direktoru Zastave oružja Mladenu Petkoviću i predsedniku Nadzornog odbora te fabrike pukovniku Ivici Marjanoviću, sa zahtevom da promene odluku o otkazu. Oružarski sindikati su pritom ocenili da davanje otkaza predsedniku sindikata Zastave oružja, samo zbog toga što se nije evidentirao prilikom izlaska iz fabrike „nema ni pravno, ni moralno uporište“.

U pismu sindikata fabrika Prvi partizan iz Užica, Milan Blagojević iz Lučana, Sloboda iz Čačka, Prva iskra iz Bariča i Krušik iz Valjeva, koje sa Zastavom oružja čine grupaciju Odbrambena industrija Srbije, poslovodstvo kragujevačke fabrike poziva se da „iskoristi tekovine demokratije i dijalogom prevaziđe nastalu situaciju“. Ocenjeno je da je poslovodstvo Zastavine fabrike oružja izabralo najgore moguće rešenje u nedostatku argumenata i volje za dijalogom i primenilo „sirovu moć, silu“.

– Predsednici sindikata ne mogu imati osmočasovno radno vreme i ne mogu da u vreme mandata rade neprekidno, piše u obraćanju oružarskih sindikalaca poslovodstvu i Nadzornom odboru Zastave oružja, uz podsećanje da su predsednici sindikata zaštićeni, odnosno da ne mogu da dobiju otkaz bez konsultacija sa sindikatom.

Poslovodstvu Zastave oružja upravo se obratila i Marija Nilson, predsednica Sindikata IF Metall, nacionalne sindikalne asocijacije u Švedskoj, koja je, u ime 350.000 radnika koje okuplja IF Metall, zatražila da se poništi rešenje o otkazu Draganu Iliću. Ona podseća poslovodstvo Zastave oružja da je ta fabrika u vlasništvu države Srbije, koja je, kako navodi, ratifikovala sve fundamentalne konvencije Međunarodne organizacije rada (ILO).

– Ponašanje poslovodstva Zastave oružja potpuno je neprihvatljivo i pozivam vas da poništite otkaz Draganu Iliću Ii i vratite sindikalne poverenike na njihove prvobitne pozicije i omogućite im da obavljaju svoju sindikalnu misiju, bez ometanja od strane rukovodstva ili bilo kog drugog, piše predsednica najvećeg švedskog sindikata menadžmentu Zastave oružja.

U Kragujevcu se, inače, s ovim u vezi pronose sve glasnije pronose (ne)zvanične informacije da se direktor Mladen Petković istovetno ponašao i u Valjevu, gde je najpre bio direktor Jugoimportovog Kovačkog centra, a potom i fabrike Krušik. U Kovačkom centru je, navode izvori našeg lista, 2013. otpustio jedanaestoro zaposlenih u toj firmi, među kojima su bili generalni i direktor proizvodnje, kao i stručnjake i inženjere koju su Kovački centar postavili na noge.

U Krušiku je, između ostalog, smenio bivšeg generalnog direktora te fabrike Jovana Davidovića, na osnovu, kako se na sudu ispostavilo, lažnih optužbi da je organizovao štrajk zaposlenih.

Podsetimo da je predsedniku Sindikata u Zastavi oružju Draganu Iliću, početkom prošle nedelje uručen otkaz o radu, zbog toga što se u petak, 5. aprila, dok je sa predsednikom Saveza samostalnih sindikata Srbije LJubisavom Orbovićem žurio na sastanak sa direktorom Zastave opruža, Mladenom Petkovićem, nije čekirao na fabričkoj kapiji, što mu je bio drugi prekršaj te vrste u poslednjih šest meseci.

Tri dana nakon sastanka sa Orbovićem i Ilićem, na kojem se razgovaralo o prestanku progona sindikalnih funkcionera i aktivista u Zastavi oružju, direktor Petković je potpisao rešenje o otkazu sindikalnom lideru. Nakon toga nije se oglašavao, a „mudro ćuti“ i Ljubisav Orbović.

Marija Nilson: Kršenje međunarodnih konvencija

– Do nas je došla informacija da je predsedniku sindikata Draganu Iliću uručen otkaz bez validnih razloga. Takođe smo obavešteni da su drugi sindikalni poverenici premešteni, tako da više ne mogu da obavljaju sindikalnu misiju. Saopšteno nam je da predstavnici poslovodstva pokušavaju da utiču na članove Sindikata i ubede ih da istupe iz članstva. Nema sumnje da ove aktivnosti kompanije krše osnove međunarodne radne standarde, naročito Konvenciju 87 o slobodi udruživanja i zaštiti prava na organizovanje koju propisuje Međunarodna organizacija rada i konvencija 98 o pravima radnika na organizovanje i kolektivno pregovaranje, navodi Marija Nilson u pomenutom obraćanju švedskog sindikata menadžmentu kragujevačke fabrike oružja.

Povezani tekstovi