"Oslobađanje" tužioca zakonito, ali i neobično 1Milan Jovanović Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Iako nije nezakonita, odluka Državnog veća tužilaca da novog člana veća Predraga Milovanovića, zamenika tužioca koji je postupao u slučaju paljenja kuće novinara Milana Jovanovića, oslobodi rada na aktuelnim predmetima, kosi se sa praksom koja je uspostavljena u prethodnom sazivu DVT-a.

Naime, kako Danas saznaje, u prethodnom sazivu Državnog veća, od šest izbornih članova, njih četvoro je tražilo da bude oslobođeno rada u matičnim tužilaštvima i svi predlozi su uvaženi.

Predlozi ostala dva člana koji su tražili da im se ostavi mogućnost paralelnog rada u veću i tužilaštvu, takođe su bili uvaženi.

Sa ovom praksom se raskrstilo u novom sazivu DVT-a, pošto su Predrag Milovanović, zamenik Drugog osnovnog tužioca i Tanja Vukićević, zamenica u Višem tužilaštvu u Beogradu oslobođeni rada na predmetima iako nisu prethodno izneli takav zahtev.

Mogućnost da postupa u predmetima ostavljena je Branislavi Inić Jašarević, zamenici u Apelacionom tužilaštvu u Novom Sadu, dok su ostala tri člana DVT-a tužioci, pa ni ne mogu da budu oslobođeni rada jer rukovode tužilaštvima u kojima rade.

Zbog čega su neki zamenici oslobođeni, a neki drugi nisu još uvek nije poznato pošto DVT nije objavio transkript sa sednice održane 6. aprila. List Danas je tražio od veća da nam dostavi transkript, ali to do zaključenja ovog izdanja nisu učinili.

Odluka, iako je izazvala dosta kontroverzi, po sebi nije nezakonita jer član 11. Zakona o Državnom veću tužilaca dozvoljava veću da oslobodi funkcije izbornog člana iz reda zamenika tužilaca za vreme obavljanja funkcije u DVT-u.

Reakcija dela javnosti prouzrokovana je činjenicom da je Predrag Milovanović bio postupajući zamenik tužioca u predmetu koji se protiv bivšeg predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića vodi zbog paljenja kuće novinaru portala Žig info Milana Jovanovića.

Simonović je, podsetimo, krajem februara prvostepeno osuđen na četiri godine i tri meseca zatvora, a očekuje se nastavak procesa u višem stepenu.

Novinar Milan Jovanović juče je za agenciju Beta naglasio da ga odluka da se Milovanović oslobodi rada na predmetu navodi na sumnju da će ovaj slučaj doživeti sudbinu predmeta o ubistvu novinara Slavka Ćuruvije.

„Mi smo podneli žalbe na presudu Simonoviću i tužilac Milovanović je bio u obavezi da odgovori na žalbe, ali to pravo mu je uskraćeno. Nije mi jasno zašto ne može da zastupa optužnicu do pravosnažnosti, kada mu to zakon dozvoljava bez obzira što je izabran u DVT“, rekao je Jovanović.

Sudski postupak koji se vodio zbog paljenja kuće Milanu Jovanoviću blisko je pratila Fondacija Slavko Ćuruvija. Ivana Stevanović, izvršna direktorka fondacije za Danas ističe da iako odluka o oslobađanju Milovanovića nije nezakonita, ne bi bila nezakonita i da mu je dozvoljeno da i dalje postupa u predmetu.

– Prvostepena presuda bila je ohrabrujuća i ulivala nam je nadu da će se stati na put nekažnjivosti napada na novinare. To što tužilac Milovanović neće više postupati u ovom predmetu ne mora da znači da osuđujuća presuda neće postati pravosnažna, ali će postupak nužno biti usporen zbog toga što će novi tužilac morati da se najpre upozna sa predmetom. Naš strah je da ovaj postupak ne počne da liči na postupak koji se vodi zbog ubistva Slavka Ćuruvije koji se toliko otegao da je to preraslo u agoniju, navodi Ivana Stevanović. Ona podseća na istraživanje koje je nedavno u saradnji sa Centrom za pravosudna istraživanja objavila Slavko Ćuruvija Fondacija, a koje je otkrilo da svega deset odsto napada na novinare dođe do pravosnažne sudske presude.

DVT: Bojazan bez osnova

Državno veće tužilaca izdalo je u toku jučerašnjeg dana saopštenje ističući da su na jučerašnjoj sednici veća razmatrali izjave za medije koje je davao zamenik tužioca Predrag Milovanović dodajući da „navedeni postupci bez osnova izazivaju bojazan kod jednog dela javnosti u vezi daljeg postupanja javnog tužilaštva povodom ovog predmeta“. „Državno veće tužilaca snažno osuđuje ugrožavanje bezbednosti i vršenje nasilja prema novinarima, tj. licima koja se bave poslovima od javnog značaja u oblasti informisanja, a u vezi tih poslova, i poziva sve javne tužioce i zamenike javnih tužilaca da odlučno postupaju u tim predmetima pridržavajući se Opšteg obaveznog uputstva Republičkog javnog tužioca iz decembra meseca 2020 godine“, navodi se u saopštenju. Oni su pozvali Milovanovića da kolegijalno, ukoliko smatra za potrebnim, pomogne svojim kolegama u Drugom osnovnom javnom tužilaštvu u daljem toku postupka naglašavajući da se trenutna faza nalazi u rukama Apelacionog suda u Beogradu, a ne javnog tužilaštva.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.