Otvorena 10. jubilarna manifestacija Maj mesec matematike 1Foto: Marko Risović

U ponedeljak, 10. maja, u Narodnom pozorištu u Beogradu svečano je otvorena manifestacija Maj mesec matematike – M3.

Ovoga maja, M3 se održava jubilarni 10. put, a programom na Velikoj sceni Narodnog pozorišta rekapitulirana je najveća i najdugotrajnija naučnopopularna manifestacija u našoj zemlji, navodi se u saopštenju.

Otvaranju su prisustvovali sadašnji i bivši direktor Matematičkog instituta SANU  Zoran Ognjanović i Zoran Marković, kao predstavnici institucije koja već čitavu deceniju podržava manifestaciju.

Program je otvorio ministar Branko Ružić, koji je u ime Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja istakao značaj institucije kakva je Centar za promociju nauke, koja u okrilju MPNTR doprinosi cilju približavanja nauke i društva.

„Promocija nauke ostaje prioritet“, istakao je Ružić.

Otvorena 10. jubilarna manifestacija Maj mesec matematike 2
Foto: Marko Risović

„Programi popularizacije nauke, STEM obrazovanje u školama, ohrabrivanje mladih da se opredele za naučna zanimanja, predstavljanje inovativnih ideja i uspešnih domaćih naučnika, povezivanje novih tehnologija i obrazovnih metoda… sve su ovo zadaci koji nas i dalje čekaju i koji su ključni za budućnost i razvoj naše zemlje“, rekao je Ružić.

Marko Krstić, v.d. direktora CPN-a, napomenuo je da su misija Centra širenje naučne pismenosti i naučne kulture.

Otvorena 10. jubilarna manifestacija Maj mesec matematike 3
Foto: Marko Risović

„M3 je dokaz da smo našli mnogo puteva da dostignemo ovaj zahtevan cilj, obraćajući se publici svih generacija i različitih obrazovnih profila, deci, ali i njihovim roditeljima, a često smo svedoci slike da naše aktivnosti ujedinjavaju čak tri generacije u jednoj porodici“, rekao je Krstić, ističući da CPN nastavlja da građanima približava nauku i tehnologiju, da im predstavlja najnovija saznanja o svetu koji nas okružuje i inspiriše i podstiče mlade da se opredele za naučnu karijeru.

Koordinatorka manifestacije M3 Danijela Vučićević iskoristila je priliku da se zahvali celom timu na višegodišnjoj saradnji, kao i brojnim predstavnicima naučne zajednice koji su podržali i nastavljaju da obogaćuju Maj mesec matematike.

Otvorena 10. jubilarna manifestacija Maj mesec matematike 4
Foto: Marko Risović

Kako je ovogodišnji slogan manifestacije „Formula umetnosti“, program na sceni Narodnog pozorišta povezao je matematiku i umetnost, uz matematičko-plesni performans, a publika se tokom večeri podsetila i brojnih gostiju M3, svetski poznatih matematičara poput Sedrika Vilanija, Gintera Ciglera, Džejmsa Tentona, Berija Sipre, Kolina Rajta i drugih.

Tokom večeri, pomenuta su i dva ovogodišnja izdanja objavljena u okviru M3: monografija koja pruža širu sliku o značaju popularizacije matematike, i knjiga „Iza kulise stvaralaštva“ francuskog matematičara dr Sedrika Vilanija i kompozitora Karola Befa.

Program M3 odvija se na više lokacija u Beogradu sve do kraja meseca – u Naučnom klubu Beograd, Beogradskoj tvrđavi i parku Kalemegdan, pešačkoj zoni Knez Mihailove ulice i Matematičkom institutu SANU.

Ovoga maja, publika može da pogleda interaktivnu izložbu autora dr Andreasa Meta „Matematika i muzika“ , u Matematičkom institutu SANU, kao i autorsku izložbu 11 matematičara svih zemalja sveta „Poetični svetovi matematičkih teorija“, u parku Kalemegdan.

 

Pored glavnog programa, za posetioce su pripremljene otvorene radionice –predavanja domaćih matematičara na letnjoj sceni Kalemegdana, raznovrsni matematički performansi i interaktivni eksponati u Mikrogaleriji, u Kralja Petra 46, kao i 10 matematičkih šetnji Beogradom, kroz koje se dešava interakcija ljudi, matematike i prostora.

Uz ovo, 12. maja biće obeležen i Međunarodni dan žena u matematici.

Više informacija o svim detaljima programa M3: www.m3.rs

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.