Panić: Uveren sam da se kriju podaci o broju umrlih od kovida 19 1Foto: Beta/Svetlana Dojčinović

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić izjavio je danas za Radio Slobodna Evropa da je uveren da se u ovom trenutku u Srbiji kriju podaci o broju umrlih od kovid-19, uz napomenu da ima dokaze da se prepravljaju potvrde o smrti i otpusne liste.

Na početku epidemije su se krili podaci o broju novoobolelih i preminulih. Međutim, istraživačko novinarstvo je uspelo da dođe do podataka o broju preminulih i pokazalo se da je tokom leta vlast manipulisala podacima, rekao je Panić sa emisiju „Most“.

Sada su nešto oprezniji što se tiče broja preminulih, ali mislim da i dalje kriju prave podatke. Imam neke dokaze da se prepravljaju potvrde o smrti i otpusne liste. Kada kolega lekar napiše da je pacijent umro od kovid-19, sutradan dođe načelnik, poništi otpusnu listu i prepravi podatke, predočio je Panić.

On ukazuje da se vlast vrlo osilila i misli da joj je sve dozvoljeno, ali je situacija toliko loša da skoro svaka porodica u Srbiji to oseća.

Sve je veći broj preminulih tako da plašim se da će uskoro svako znati nekoga ko je izgubio život tokom ove epidemije, upozorio je Panić.

Imamo veliki problem, naveo je on, da dođemo do pravih podataka o tome koliki je broj novoobolelih i preminulih, koliko ima zaštitne opreme, koliko se radi testova.

Kad je reč o testovima, saopštavaju se ogromne brojke koje je vrlo teško proveriti, dodao je Panić.

Panić je napomenuo da u Kriznom štabu većinu čine političari i oni uvek nadglasaju struku, ali probelm je u tome što ni ti političari ne donose odluke samostalno, već premijerka Ana Brnabić mora da ide na konsultacije kod predsednika Aleksandra Vučića da bi se neka mera usvojila.

Čini se da u ovom trenutku jedan čovek – pravnik, koji je apsolutno nemerodavan i nekompetentan za donošenje bilo kakvih odluka koje se tiču epidemije, odlučuje o tome šta treba da se radi u zdravstvu. Plašim se da to može puno da nas košta u zdravlju i životima građana, predvideo je Panić.

Panić je rekao da je prema zvaničnim podacima više od 2.500 zdravstvenih radnika obolelo od korone, ali ukazuje da svaku cifru koja se zvanično saopšti treba pomnožiti bar sa dva, „a u jednom trenutku je broj novoobolelih trebalo pomnožiti i sa pet – da biste znali pravo stanje“.

U kontaktima sa doktorom Predragom Konom uverio sam se da on kao vodeći ili najistureniji član Kriznog štaba, a od onih koji su aktivni verovatno i najbolji epidemiolog, nema podatke sa terena. Kada sam ga letos pitao da li zna da u Novom Pazaru gori, odgovorio mi je da će se raspitati, podsetio je on.

Sutradan sam se potrudio da informacije o stanju u Novom Pazaru dospeju u javnost. Bilo je strašno. Tamo se desila humanitarna katastrofa u drugom talasu pandemije koji je jedino imala Srbija i koji se desio zbog predizborne kampanje i izbora, naveo je Panić.

Sada se može dogoditi da u celoj Srbiji bude kao što je letos bilo u Novom Pazaru, zaključio je on.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

20 reagovanja na “Panić: Uveren sam da se kriju podaci o broju umrlih od kovida 19”

 1. Ako još uvek ima besmislenih ličnosti koje smatraju da bi zvanični podaci o broju umrlih mogli biti verodostojni, dovoljno je da odu na sajt worldometers i pogledaju šta tamo piše. Srbija se nalazi na 38. mestu po broju obolelih, dnevno prijavljuje u proseku 6-8000 zaraženih i 50-60 mrtvih, do sada ukupno oko 2300. Na 37. mestu je Mađarska sa nešto malo više zaraženih, dnevno prijavljuje 4-6000 zaraženih i između 150-200 mrtvih, do sada ukupno oko 7000. To bi trebalo da bude dovoljno, ne moraju se ni gledati podaci koje prijavljuju Hrvatska, Slovenija i Bosna, koji svi jasno ukazuju na istu stvar: Srbija prijavljuje nekoliko puta manji broj mrtvih od stvarne cifre. Ali to nije najstrašnija stvar u celoj priči, takav pristup od srpskog zločinačkog režima je očekivan , za mene je najstrašnije što „nezavisni“ mediji uopšte pristaju da objavljuju te podatke, umesto da svakodnevno ukazuju da se radi o laži zbog koje će mnogo ljudi morati na višedecenijske robije.

  • A do juce svi govorili drugacije da umrli od drugih boldest se statisticki prikazuju kao korona .O dragi Boze pomozi nenormalnog li sveta

   • Već mesecima svako ko je zdravog razuma i ko hoće da se potrudi da shvati, može da uvidi da se cifre u Srbiji s namerom umanjuju, a sve u cilju da se po kaže kako se sistem uspešno nosi s epidemijom. Naravno, ima onih koji iz straha, neznanja ili gluposti poriču postojanje epidemije, pa uz to i prihvataju neverovatne ideje da se broj uvećava i da se ljudima plaća da „priznaju“ da im je član porodice umro od korone – ova epidemija je samo pokazala da je Srbija prepuna paranoika.
    Što se cifara tiče, dodaću još nešto, što se često previđa, a to je odnos broja obolelih i testiranih. Dugo vremena je u Srbiji taj broj bio oko 10%, da bi odskora dostigao 30%, dok, na primer, u Hrvatskoj je on oko 90% već duže vremena. To dodatno potvrđuje tezu dr Panića, ali i dokazuje da je metodologija testiranja kod nas pogrešna. Sad da li iz neznanja ili iz namere, to će se, valjda, jednog dana dokazati.

 2. Pošto o svemu odlučuje on, taj jedan-i-jedini-sveznajući-svemoćni, pošto je on sistem, on je i zdravstveni sub-sistem. Svaka bolest i svaka smrt pada na njegovo ime – on je jedini odgovoran i kriv. Šta ćemo sad? Što bi rekao on. Videćemo i videće se.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.