Patentirana četka za krečenje koja se ne mora umakati u farbu 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Posle poslaničkih izbora, čeka se iskorak ka demokratizaciji čitave zemlje, predviđa Pravda. Očekuje se da će se na predstojećim zborovima predstavnici stranaka izjasniti o prvom projektu novog Izbornog zakona. Procenjuje se da će se na poslaničkim izborima omogućiti celom narodu da iskaže svoju volju na tajnom glasanju, kao i da će pitanje izbornih okruga biti rešeno.Patentirana četka za krečenje koja se ne mora umakati u farbu 2

U Francuskoj stupa na snagu novi režim rada. Ovaj režim podrazumeva iskorišćavanje radne snage i proizvodnog aparata za ciljeve narodne odbrane. Cilj ovih promena je da se sazna maksimalni kapacitet francuske radne snage kako bi se, prema tome, mogle preduzeti mere za unapređenje ratne privrede.

Predviđa se da će ofanziva na Zapadnom frontu početi 20. novembra, prenosi Pravda. Takođe, list prenosi i nemačke natpise da su sve dosadašnje inicijative za mir propale zbog apsolutne volje Engleske da ratuje, što se vidi u govorima Čerčila.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

List Vreme prenosi članak “Srpskog glasa” koji naglašava važnost dobrih odnosa između Srba i Hrvata. Oni navode da je sporazum između dva naroda sada bitniji nego ikada, jer bez slobodne Jugoslavije, nijedan narod nije slobodan.

Osim toga, kao još jedan faktor koji je bitan za jaku zemlju, naveli su da sve srpske stranke moraju imati isti nacionalni program, jer su stranke jake samo kada imaju iza sebe politički razbuđen narod.

Zanimljiva vest iz zemlje koju prenosi Vreme je vest o izumu gospodina Bore Simića. Naime, Simić je, u Upravi za zaštitu industrijske svojine, patentirao četku za krečenje koja se ne mora umakati u farbu. Postrojenje koje radnik nosi na leđima za vreme posla je zaduženo za automatsko sprovođenje farbe do četke.Patentirana četka za krečenje koja se ne mora umakati u farbu 3

Dnevni list Vreme piše da nevreme ometa operacije na Zapadnom frontu. Na samom frontu nije bilko značajnih događaja, međutim nemačka avijacija je nastavila sa izviđačkim letovima iznad severoistočnog dela Francuske.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.