Protest NDBG: Spomenici vizionarima destrukcije Vesiću i Malom kao opomena (VIDEO) 1Foto: S. Č.

Velike figure Vesića koji drži gondolu i Malog koji ima bager, postavljene su u parku ispred Gradske skupštine, a kako su organizatori najavili, taj „spomenik“ posvećen je „fantomima destrukcije“.

„To je spomenik fantomima, spomenik korupcije, bahatosti, svemu onome što naš grad nije“, rekao je Dobrica Veselinović iz Incijative Ne da(vi)mo Beograd.

Dodao je da su to jedini spomenici koje će Vesić i Mali dobiti u Beogradu.

„Vesić i Mali ne zaslužuju naš grad i sledeće godine neće biti ovde“, kazao je Veselinović.

U toku protesta se sa kamiona koji je krasio transparent „Solidarnost“ puštala muzika, a okupljeni građani nosili su transparente „Jedan od pet miliona“, „Ne davimo Beograd“, „Čiji grad?“, „Beograd je naša zajednička kuća i dvorište“, zastave Grada Beograda i duginih boja.


Građani su nosili i zastavu na kojoj je žuta patka, jedan od simbola organizatora protesta Incijative Ne da(vi)mo Beograd, ali i karikature Dušana Petričića na kojoj je predstavio rušenje u Savamali.

„Beogradska gondola, muzička fontana, Beograd na vodi, virtuelni metro, raskopavanja i odsecanja delova grada, devastacija Kalemegdana, seča drveća, Vinča i spalionica, Savski nasip i nelegalna gradnja, iseljavanja ljudi iz domova, kolaps saobraćaja, nedostatak javnog prevoza, zagađenje vazduha, novogodišnja rasveta, otimačina, destrukcija, bahatost, bezobzirnost, mržnja. Ovo je danas slika našeg grada“, istakao je danas Radomir Lazović iz Inicijative Ne da(vi)mo Beograd, u govoru na velikom protestu ove organizacije.

On je naveo da je „ovo je ozbiljna i teška situacija koja ne razara samo urbano tkivo Beograda, već zbog svoje finansijske štetnosti dovodi do toga da nemamo gde da se lečimo, da u vrtiću nema mesta za našu decu, da u prodavnici razmišljamo imamo li za najosnovnije, da nema posla, a kad ga ima, da plata nije dovoljna“.

– Dok ovo govorim, ne mogu u masi da ne uhvatim pogled naših kolega iz Građanskog fronta, iz drugih gradova Srbije, i da ne osetim stid, jer koliko god bilo loše u Beogradu, u manjim mestima je stvar još gora i još složenija.


Lazović je naveo da je ova „sumorna slika rezultat je velikog truda koji je u nju uložen“. „Mračna strana nije spavala. Nije odmarala. Predano, vredno i efikasno je radila. Taj trud iznedrio je najgore među njima. Lidere kvazi promena, vođe lažnog progresa, prave i istinske heroje ovog izvitoperenog napretka ka dnu“, dodao je on.

Protest NDBG: Spomenici vizionarima destrukcije Vesiću i Malom kao opomena (VIDEO) 2
Foto: S. Č.

– Fantoma pređašnjeg Sinišu Malog i fantoma budućeg Gorana Vesića. Na putu ka vrhu piramide zla, ne staju ni zbog čega, spremni na gaženje zakona, na uništavanje života, rušenje objekata, ova dvojica su tandem iz snova. Za svoja dela ne samo da nisu odgovarali, već su dobili i unapređenja, rekao je Lazović.

On je rekao da Inicijativa Ne davimo Beograd prepoznaje trud ova dva vrsna vizionara destrukcije i zbog toga ćemo im otvoriti spomenik za sve što su uradili za Naš grad.

– Želimo da njihova imena zauvek ostanu uklesana u istoriji Beograda, kao opomena kako nam se nikada više ne bi ponovila situacija da Beogradom vladaju fantomi. Ispred skupštine grada čekaju nas spomenici ovim herojima bezumlja – istakao je Radomir Lazović.

U protestu učestvuje nekoliko stotina građana, a među njima su i lideri Saveza za Srbiju Dragan Đilas, Boško Obradović, Balša Božović, Vuk Jeremić, članovi Pokreta ujedinjenih fantoma, kao i predstavnici Incijative Ne da(vi)mo Beograd koji su i organizatori.

U noći između 24. i 25. aprila 2016. godine, po okončanju parlamentarnih izbora, nekoliko osoba maskiranih fantomkama porušilo je više objekata u Hercegovačkoj ulici. Oni su građanima oduzimali telefone i maltretirali ih. Građani su pozivali policiju, ali niko nije reagovao.

Iz izveštaja tadašnjeg zaštitnika građana Saše Jankovića proizlazi da je „iz vrha“ policije službenicima naređeno da tako postupe, a načelnik Komunalne policije Nikola Ristić je u razgovoru s ombudsmanom tvrdio da građani nisu pozivali tu službu, iako se pokazalo suprotno.

Šef smene u policiji u vreme noćnog rušenja u Savamali Goran Stamenković osuđen je uslovno na pet meseci zatvora zbog optužbi za nesavestan rad. On je u maju 2018. godine potpisao sporazum o priznanju krivice sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu.

Tadašnji premijer Aleksandar Vučić izjavio je povodom dogadjaja u Savamali da su noćno rušenje izveli „kompletni idioti“, a potom da je za rušenje odgovorna gradska vlast. Sve vreme je insistirao da su porušeni objekti bili nelegalni.

Objekti u Savamali nalazili su se na delu zemljišta do kojeg treba da se prostire urbanistički projekat „Beograd na vodi“.