Policija sprovodila nezakonita naređenja u Savamali 1Foto: Milorad Đurović; Foto: Medija centar

Nekoliko dana nakon događaja u noći između 24. i 25. aprila 2016. godine u Savamali, zaštitnik građana je konstatovao i u svom aktu ukazao na brojne propuste i nezakonitosti u radu Ministarstva unutrašnjih poslova i Komunalne policije.

Nesumnjivo je utvrđeno da policija nije ostvarila svoju zakonom propisanu nadležnost u pogledu zaštite bezbednosti građana, nepovredivosti njihovog psihičkog i fizičkog integriteta i imovine – ističe u razgovoru za Danas Miloš Janković, advokat i nekadašnji zamenik Zaštitnika građana.

Prema njegovim rečima, zabrinjavajuće je to što iz navoda policijskih službenika proističe da je takvo postupanje bilo po naređenju iz „vrha policije“.

– Zahvaljujući nalazima Zaštitnika građana, Ustavom utvrđenog državnog organa, danas je jasno šta se dešavalo u slučaju Savamala i u svrhu kog interesa je to činjeno. Očigledno je da to jedino može biti interes onih koji grade kompleks „Beograd na vodi“, gde se cena kvadrata novoizgrađenog stana kreće i do devet hiljada evra, dvostruko više no na bilo kojoj drugoj lokaciji u Beogradu – navodi Janković.

Međutim, naglašava naš sagovornik, problem našeg društva je značajno produbljen okolnošću da osim Zaštitnika građana, druge nadležne institucije nisu sprovele delotvornu istragu u vezi slučaja Savamala.

– Tu mislim na unutrašnju kontrolu policije, a pre svega na tužilaštvo, koje je svoj rad okončalo otkrivanjem krivca za sve što se desilo, kao i za sve što se nije desilo a trebalo je. Gorčinu izaziva činjenica da je za ceo slučaj Savamala kriv samo jedan dežurni policajac, kao i da je jedan očigledno kompleksan krivično-pravni predmet, uz potpuni izostanak efektivne i efikasne istrage, okončan sporazumom tužilaštva sa pojedincem koji je priznao da je kriv – ukazuje Janković.

Kako navodi, nerasvetljenost slučaja Savamala predstavlja jednu tamnu senku nad vladavinom prava u Srbiji i pokazatelj urušenosti institucija, u ovom slučaju prevashodno tužilaštva.

– Nakon pet godina nakon što je Zaštitnik građana sproveo nadzor nad radom policije, mogu konstatovati da su brojni policijski službenici sa nama ostvarili zadovoljavajuću saradnju. Uprkos nespretnim pokušajima nekih od njih, koji su se svodili na izvrdavanja u odgovorima ili prikrivanju dokaza, omogućili su nam jasno sagledavanje onoga što se sa aspekta rada policije desilo u noći između 24. i 25. aprila u Savamali. Policijski službenici sa kojima smo obavili individualne razgovore uglavnom su davali izjave koje su bile u skladu sa materijalnim dokazima koji su nam bili predočeni, što je sve predstavljalo osnov za utvrđenje o nezakonitostima i propustima u radu policije – objašnjava Janković za naš list.

Kako dodaje, njegov utisak o odgovornosti za slučaj Savamala je do danas ostao nepromenjen.

– Nesporno je da su postojali propusti u radu policijskih službenika koji su bili dežurni te noći. Međutim, njihova krivica je prevashodno u tome što su sprovodili nezakonita naređenja, a suštinska odgovornost je na onima koji su im takva naređenja izdali. U tom smislu vidim i odgovornost policijskog službenika Gorana Stamenkovića, sa kojim sam tokom nadzora obavio veoma korektan razgovor. On je pred tužilaštvom prihvatio da bude krivac, u to se ne bih mešao, ali je poražavajuće da je tužilaštvo zaključenjem sporazuma sa Stamenkovićem okončalo jedan veoma kompleksan predmet – ističe Janković.

Predsednik da obavesti tužilaštvo o svojim saznanjima

Na pitanje da li će slučaj Savamala ikad biti rasvetljen, Miloš Janković odgovara da u našem društvu mnogi slučajevi za koje je zainteresovana javnost nisu rasvetljeni uprkos najavama, uveravanjima, čak i davanju rokova kada će biti rešeni, da će javnost saznati sve. „U pogledu rasvetljavanja slučaja Savamala, imajući u vidu da je jasno izjavio da ima saznanja, odnosno da zna ko je rušio u Savamali, bilo bi dobro kada bi predsednik Srbije, u svojstvu građanina, o tome obavestio tužilaštvo. To bi bio značajan doprinos za uspostavljanje značajnijeg poverenja građana u institucije“, ističe advokat Janković za naš list.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

13 reagovanja na “Policija sprovodila nezakonita naređenja u Savamali”

  • Sutra i kad tebe neko nezakonito potkaci ti isto
   tako kazi nije vazno, nisam ja bitan….

  • I gore od toga, kule bliznakinje su srušili strani teroristi, a Savamalu kriminalci uz asistenciju onih kojima je posao da nas štite. Rođena država i vlada su nas izdale!

  • Dok se ne reši slučaj i neko odgovara za smrt čoveka. Šta nije jasno?

   Mene zanima ko plaća račune za struju koju troši 20 (a biće ih i više kako se bude gradilo) pumpi za drenažu podvodnih voda koje rade 24 sata, 7 dana u nedelji, ispumpavajući vodu koja plavi podzemnovodne garaže i podrume.
   Nisam siguran da to plaća nekoliko stotina stanara Beograda na/u vodi, već bi se razbežali od visine računa za struju i/ili infostan. Ostaje mi da sumnjam da su sva podizanja cene (protekle 3-4 godine) Infostana za Beogradjane u službi stanara Beograda na/u vodi.

  • Dok ne bude uhapšen onaj koji je nelegalno rušio. Prosto je, a i dočekaćemo taj dan.

 1. Ono što je poraznije je to da Savamala nije jedina pošto po Srbiji imamo pod ovom vlašću na više desetina takvih nezakonitosti i siledžiskih slučaja i nikom ništa!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.