Foto: Inicijativa Digitalna Srbija

Većina ispitanika ne zna da su SAD drugi najveći donator Srbiji, odmah iza EU, čak 70,4 odsto ispitanih nije upoznato sa donacijama Amerike, preneo je Glas Amerike rezultate istraživanja Instituta za evropske poslove.

Četvrtina građana odnosima Srbije i Amerike daje neprelaznu jedinicu, 40 odsto smatra da će se odnosi u budućnosti popraviti, mada većina ne zna kako.

Četvrtina građana odnose Srbije i Amerike ocenjuje najnižom ocenom, dok je samo 1,7 procenata dalo tim odnosima najvišu ocenu 5.

Na skali od jedan do pet odnosi dve države ocenjeni su prosečnom ocenom 2,27. Više ocene daju žene, građani mlađi od 30 godina, kao i stanovnici Vojvodine.

Na pitanje šta bi poboljšalo odnose Srbije i Amerike 29,4 odsto građana ne zna odgovor, dok petina smatra da se odnosi ne mogu popraviti.

Tek 7,2 odsto ispitanika navodi promenu odnosa Amerike prema Srbiji, više uvažavanja i razumevanja, dok 6,5 odsto građana smatra da do poboljšanja odnosa može doći samo ukoliko Srbija pristane da „bude sluga“ SAD.

U istom procentu građani se zalažu za poboljšanje dijaloga i političke saradnje, dok 6,3 odsto navodi da bi odnose poboljšalo da se Srbija odrekne Kosova. Samo 5,4 odsto isptanika pominje ekonomsku saradnju i investicije.

Građani su podeljeni u oceni na koji način bi uticao eventualni dolazak Donalda Trampa u Beograd na odnose Srbije i SAD.

NJih 44 posto veruje da bi dolazak američkog predsednika poboljšao odnose Srbije i Amerike, dok 45 odsto misli da bi ishod bio drugačiji, pri čemu stav da bi poseta imala pozitivne efekte dele uglavnom žene, građani stariji od 60 godina, dok muškarci i građani mlađi od 60 godina smatraju da poseta predsednika Amerike ne bi poboljšala odnose.

Prema mišljenju 62,2 odsto građana odnosi Srbije i Amerike bili su najbolji u vreme Titove Jugoslavije. Samo 13,1 odsto ispitanika smatra da su odnosi Srbije i Amerike bili najbolji pre i tokom Drugog svetskog, dok njih 11,9 odsto veruje da da smo sa SAD bili u najboljim odnosima u toku Prvog svetskog rata.

Interesantno je da 9,1 odsto građana Srbije veruje da su nam SAD bile najbliže posle 5. oktobra, dok 3,7 procenata navodi vreme Slobodana Miloševića.

Istraživanje javnog mnjenja objavljeno je povodom 100 godina od podizanja zastave Srbije na Beloj kući 28. jula 1918. godine.