Popusti Sokoja za male emitere 1

Članovi Odbora Grupacije radiodifuzije, u čijem su sastavu svi nacionalni televizijski i radio-emiteri i jedan broj regionalnih i lokalnih televizijskih i radio stanica pozdravili su napore čelnih ljudi Sokoja da se dođe do pravednije naplate muzičkih prava.

Manojlović je  predloge, a koji se tiču umanjenja minimalne naknade, koji su mali emiteri dužni da plaćaju za korišćenje muzičkih dela, izneo na Upravni odbor Sokoja, a ovaj je na svojoj17. sednici iste usvojio, navedeno je u saopštenju.

– Na inicijativu RAB Srbije iniciran je sastanak menadžmenta Sokoja i članova Odbora Grupacije radiodifuzije. Složili smo se da moramo pomoći lokalnim stanicama u Srbiji koje jedva preživljavaju.  Mi želimo da pomognemo malim TV i radio stanicama, tako što smo uveli dodatne popuste na takozvanu minimalnu naknadu. Ustanovili smo detaljniju skalu naplate, srazmernu broju stanovnika gde se emituje radio i TV program. Lokalne stanice u malim mestima sada će plaćati značajno manje iznose. Mislim da je to pravi način da svi emiteri u Srbiji budu zadovoljni – izjavio je direktor Sokoja Dejan Manojlović.

Predsednica Udruženja radio-stanica RAB Srbija Maja Rakovic, koja je i zamenica predsednika Grupacije radiodifuzije u Udruženju za kreativnu industriju Privredne komore Srbije izrazila je zadovoljstvo što je, godinu dana nakon pokretanja inicijative za otpočinjanje pregovora sa SOKOJ-em, postignut dogovor o dodatnim popustima na minimalne tarife koje radio-stanice i lokalne televizije plaćaju tom udruženju.

– Na prošlogodišnjim Jesenjim Radio-danima RAB-a, na kojima su prisustvovali i predstvanici SOKOJ-a, pokrenuta je inicijativa o popustima na minimalnu nadoknadu koje radio i televizijske stanice plaćaju tom udruženju.

Minimalna naknada za radio emitovanje muzičkih dela, kao najniži iznos naknade za korišćenje repertoara, obračunava se prema broju stanovnika u servisnoj zoni pokrivenosti a sada će ona biti na mesečnom nivou umanjena za dogovorene procente popusta, uz zadržavanje dosadašnjeg popusta od 50 odsto onima koji redovno izmiruju svoje obaveze.

Zahvaljujem Grupaciji za radiodifuziju pri Privrednoj komori Srbije i SOKOJ-u što su uvideli da su mali emiteri u nezavidnom finansijskom položaju, jer će oni ubuduće mesečnu tarifu SOKOJ-u plaćati manje – izjavila je Maja Raković.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.