Porast delinkventnog ponašanja među beogradskom omladinom 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Dnevni list „Mali žurnal“ je na današnji dan, pre 110 godina, objavio tekst u kojem autor Vojislav M. Rosić analizira hipotezu da je vaspitanje dece u školama na nezavidnom nivou, te preispituje čija je krivica i ko treba da snosi odgovornost za takvo stanje u obrazovnim ustanovama.

Autor navodi da je krivica trojaka, te da odgovornost za nevaspitanje dece snose roditelji, nastavnici i nadležna vlast.

„Odgovornost roditelja leži u tome što na vaspitanje svoje dece nisu obratili nikakvu pažnju a to su bili dužni da učine; nastavnici su krivi što nisu deci dali ono što su roditelji zaboravili da im dadu. Mesto da podivljala mesta upitome, mesto da ih upute putem kojim treba da idu, mesto da im kažu kako treba da se ponašaju, oni ih uče: da krava ima četiri noge i rep, da je ljubičica cveće a ne kamen“, navodi se u tekstu.

Vlast pak, ne vrši svoju dužnost valjano. Umesto da se deca sklona delinkventnom ponašanju privedu kako bi im bila izrečena novčana kazna koju bi roditelji platili, nadležni organi ovaj problem ne smatraju prioritetnim.

Na kraju teksta, autor iznosi sumornu prognozu da beogradska omladina postaje sve devijantnija. U skladu sa maksimom „da su deca buduće društvo“ vreme će pokazati da li je Vojislav M. Rosić bio u pravu.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Porast delinkventnog ponašanja među beogradskom omladinom”

  1. Imamo dobru decu i omladinu ali se sa njima ne radi kako treba.Sve dok obrazovanje ne dobije mesto koje mu pripada i dok budu male plate i penzije prosvetnih radnika a drugi se razbacuju.Nema bam napretka

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.