Portal Bebac najoštrije osudio ponašanje Vučića i Lončara 1Aleksandar Vučić u poseti Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić" Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Korišćenje dece na ovakav način i to za vreme epidemije gripa i pojačanih mera bezbednosti u celoj zemlji neprimereno je i nedopustivo.

Zbog epidemije gripa pojačane su mere zaštite u celoj Srbiji. Deca ne idu u školu, a u bolnicama su zabranjene posete. I dok najbliži članovi porodice ne mogu da obiđu svoje najmilije, predsednik Vučić može sa sve novinarima i kamermanima da uđe na hematološko odeljenje Instituta za majku i dete.

Ne postoji ni jedno epidemiološko pravilo po kojem predsednik države ima pravo  da obilazi decu sa najtežim oboljenjima i u to usred epidemije, navodi Bebac.

Deca koja se leče na odeljenju hemato – onkologije visoko su ugrožena, ističu, i u redovnim uslovima jer i najobičnija prehlada može biti kobna za njih. Mere predostrožnosti i bezbednosti sprovode se, kada su ovako bolesna deca u pitanju, svakog dana, a posebno u situaciji epidemije. Uprkos tome, predsednik Vučić zarad fotografisanja i lične promocije ušao je u bolesničku sobu i to bez zaštitne maske, navodi ovaj portal.

Umesto da zaštiti prava pacijenta, da obezbedi najadekvatnije uslove za lečenje naših mališana, ministar zdravlja Zlatibor Lončar smatra da je ovakav postupak moralan čin, a opravdanje nalaži u želji bolesnog deteta da vidi predsednika Vučića, piše Bebac.com.

„To su deca sa najtežim oboljenjima za koju je kranje neizvesno šta će biti i kad ima želju da hoće da vidi predsednika – a videli ste i onaj dečko Ognjen koji hoće da se slika sa njim, e onda kad ispoštujete sve to, onda je valjda najmanja stvar ispuniti želju tom detetu, mislim da to nije prevelika želja“, naveo je Lončar, prenosi N1.

Pod izgovorom da ispunjavaju želje, ministarstvo zdravlja i predsednik Vučić, besramno su ugrozili detetovo pravo na adekvatnu zaštitu i lečenje, piše Bebac.