Poverenica: Diskriminacija zbog invaliditeta zabranjena 1Foto: www.mc.rs

Ona je podsetila u saopštenju i da je diskriminacija na osnovu zdravstvenog stanja, kao i na osnovu invaliditeta, Ustavom i zakonom zabranjena.

Naglasila je i da se osobe sa zdravstvenim problemima ili invaliditetom susreću sa velikim brojem barijera u svim oblastima života, kao i čestim neprihvatanjem i nerazumevanjem okoline.
Janković je navela i da mora postojati dodatno razumevanje za probleme i potrebe dece sa autizmom kako bi živeli dostojanstveno, ravnopravno i bez diskriminacije.

„Pozivamo roditelje deteta kojem je onemogućen ulazak u avion, ali i sve ostale koji smatraju da su diskriminisani, da podnose pritužbe povereniku, kako bi se kroz postupke po pritužbama utvrdilo da li je prekršen Zakon o zabrani diskriminacije“ navela je ona.

Dečaku s autizmom Vidu Antiću (11), nije bilo dozvoljeno da se u nedelju, 6. avgusta, ukrca u avion kompanije Er Srbija do Tivta, „da ne bi uznemirio ostale putnike“, tvrdi njegov otac, istoričar Čedomir Antić.

Iz Kompanije „Er Srbija“ naveli su da žale zbog neprijatnosti kroz koju je pre tri dana prošla beogradska porodica, ali su naveli da je odluka da se mladom putniku ne dozvoli ukrcavanje u avion doneta pošto je postao veoma uznemiren i počeo da se ponaša agresivnije dok je čekao u redu za prijavljivanje na let.