Inicijativa A11: Grad Zaječar svesno uselio osobu sa invaliditetom u stan iz koga ne može da izađe 1Foto: Shutterstock/pryzmat

B. K. iz Zaječara, interno raseljena osoba sa višestrukim invaliditetom, već 15 godina trpi ozbiljne posledice kršenja domaćih i međunarodnih antidiskriminatornih propisa jer živi u stanu na prvom spratu zgrade u kojoj ne postoji lift, niti bilo koji drug vid savladavanja visinskih razlika za osobe sa invaliditetom, saopštila je danas inicijativa A11.

U saopštenju se navodi da je „Grad Zaječar prvo svesno uselio osobu sa invaliditetom u nebezbedne uslove lišene opcije slobodnog kretanja, a potom i propustio da svoje traljave greške ispravi“.

Ova nevladina organizacija navodi da se krajem prošle godine obratila gradskoj upravi u Zaječaru, budući da je objekat u kojem se stan nalazi namenjen socijalnom stanovanju u zaštićenim uslovima, i u vlasništvu je grada, a da je nedavno i poverenica za zaštitu ravnopravnosti izrekla opomenu da grad u roku od 30 dana „reši problem s kojim se B. K. susreće“, a zbog kojeg iz stana izlazi svega nekoliko puta godišnje.

„Inicijativa A 11 podseća da osobe sa invaliditetom u Srbiji imaju garantovana jednaka prava i slobode, te da uživaju jednako poštovanje i dostojanstvo kao svi građani. Takođe, Zakon o zabrani diskriminacije izričito zabranjuje diskriminaciju građana na osnovu invaliditeta. U ovom slučaju, prekršen je i Zakon o planiranju i izgradnji, budući da zgrada nije izgrađena tako da bude pristupačna svim stanarima“, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari