Pravna savetnica zastupaće Mladića umesto branilaca na izricanju presude 8. juna u Hagu 1Foto: EPA-EFE/Leslie Hondebrink-Hermer/UN-IRMCT (arhiva)

Bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića, prvostepeno osuđenog na doživotni zatvor zbog genocida i ratnih zločina u BiH, na izricanju pravosnažne presude pred sudom u Hagu, 8. juna, zastupaće članica tima odbrane, umesto dvojice branilaca koji tvrde da su sprečeni.

Apelaciono veće suda odobrilo je danas zahtev advokata Branka Lukića i Dragana Ivetića da generala Mladića na izricanju presude, umesto njih, zastupa pravna savetnica Peta-Luiz Bagot (Peta-Louise Bagott).

Branioca Lukića je apelaciono veće, istovremeno, upozorilo da je obavezan da zastupa svog klijenta. Isto upozorenje sudije su i ranije upućivale advokatu Lukiću.

Krajem maja, sud je, kao neosnovan, odbio zahtev odbrane da izricanje pravosnažne presude bude odloženo zbog sprečenosti Mladićevih branilaca da prisustvuju zasedanju, bilo u sudnici, bilo preko video veze.

Advokat Ivetić, po podnesku odbrane, ne može da bude prisutan zbog bolesti, a prvi branilac Lukić zato što je obavezan da poštuje Mladićeva uputstva.

General Mladić (78) insistirao je prethodno da u sudnici izricanju presude moraju prisustvovati i on i obojica branilaca. Odbio je da zasedanje suda prati preko video veze ili uz jednog advokata.

Apelaciono veće suda je, međutim, ocenilo da general Mladić i bar jedan od njegovih branilaca mogu prisustvovati izricanju presude ili u sudnici ili preko video veze.

Sudije su, ipak, usvojile zahtev da branioce na izricanju presude zameni pravna savetnica Bagot, kojoj su dale i pravo da se prethodno konsultuje sa Mladićem.

Apelaciono veće sudskog Mehanizma u Hagu, pravnog naslednika Haškog tribunala, izreći će pravosnažnu presudu generalu Mladiću 8. juna u 15 sati.

Haški tribunal je, 22. novembra 2017, generala Mladića nepravosnažno osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici; progona Hrvata i Muslimana širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Tribunal je Mladića oslobodio krivice za genocid u još pet bosanskih opština.

Odbrana je žalbom tražila da Mladić bude oslobođen ili da mu se ponovo sudi, tvrdeći da tužilaštvo nije dokazalo njegovu krivicu.

Tužioci su žalbom zahtevali da general Mladić bude proglašen krivim i za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u pet opština u BiH.

Apelacionim većem koje će doneti pravosnažnu presudu generalu Mladiću predsedava sudija Priska Matimba Nijambe (Prisca Nyambe) iz Zambije. Članovi veća su sudije Mustafa El Baž (Mustapha EL Baaj), Aminata Engum (Aminatta N`Gum) iz Gambije, Elizabet Ibanda-Nahamija (Elizabeth Nahamya) iz Ugande i Sejmor Penton (Seymour) sa Jamajke.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.