Prazan studentski dom "Slobodan Bajić" u Novom Sadu 1Foto: G. Nonin

Njena majka za naš list ističe da su do sada bili veoma zadovoljni uslugama ovog Studentskog doma i da ona ima puno poverenje da će se stvari onih studenata koji nisu bili u mogućnosti da se u tom kratkom roku organizuju, adekvatno obeležiti i čuvati.

Ova studentkinja je rekla da ne brine toliko za svoje kolege iz različitih mesta u Vojvodini kao što je i ona, već da su problem strani studenti.

“Uopšte ne znam kako su se snašle moje kolege koji su iz Crne Gore ili iz daljih zemalja jer su granice zatvorene. Njima je veći problem. Oni su samo ostavili stvari u Domu i otišli. Ranije je bilo obaveštenje da uzmemo samo najnužnije stvari i napustimo dom. Sada, kada su nam javili da dođemo po sve stvari, vidno je bilo da oni nisu mogli da se organizuju. Tačan broj ne znam, ali otprilike polovina njih, koliko vidim preko FB-a, a tu mislim i na naše studente i na strance, ostavili su ovde stvari”, istakla je ona.

Danas oko 12 sati, sat jedan pre datog roka studentima, oko doma “Slobodan Bajić” je sve bilo pusto. Zatekli smo samo nekoliko spremačica koje su opremljene adekvatnom zaštitom, spremale oko zgrade.

Prazan studentski dom "Slobodan Bajić" u Novom Sadu 2
Foto: G. Nonin

Među poslednjim studentima koji su se pakovali, zatekli smo i Danila Kovačevića iz Vrbasa, studenta četvrte godine novinarstva na Filozofskom fakultetu, po kojeg je došao drug.

“Evo, kao što vidite, stigao sam da popakujem stvari sa drugarom u velike crne kese. Ne želim da mi stvari ostanu ovde gde će možda biti i karantin. Sve ovo mi nije uopšte bilo prijatno jer smo dobijali kontradiktorne informacije. Prvo je bilo da uzmemo samo osnovne stvari i iselimo se, i ja sam tako postupio i otišao u Vrbas. A sada, kada je stigla ova nova informacija da moramo da iselimo i stvari, zaista mi nije bilo lako da se organizujem i dođem po njih. Zahvaljujući drugu sam u poslednji čas uspeo da dođem jer zaista nisam želeo da ostavljam stvari ovde”, istakao je Kovačević za naš list.

Na pitanje da li uspeva da ispuni sve obaveze koje ima u vezi sa predavanjima, rekao je: “Da, taman smo se i to uhodali, sve je dobro organizovano. Ja sam upravo pre nego što ste mi prišli slušao na telefonu online predavanje koje imamo.”

Studentima u Novom Sadu naloženo je da danas isele iz studentskih domova i iznesu sve svoje stvari kako bi se domovi pripremili za eventualni prijem obolelih od korona virusa.

Tim povodom, juče je Omadinsko studentska akcija nadležnima uputila pitanje da li su prilikom naredbe o iseljavadnju imali u vidu činjenicu da će studenti moratdi da se vrate u mesta koja su od Novog Sada udaljena i po nekolki stotina kilometara, a da je istovremeno ukinut međugradski prevoz.

U posebno teškom položaju našli su se studenti iz Crne Gore i Republike Srpske, jer su zatvorene granice, nema međunarodnog saobraćaja, a na snazi je i zabrana kretanja od 17 do 5 sati, a za tako kratko vreme ne mogu da obave putovanje.

Ova studentska organizacija postavila je pitanje i gradonačelniku Milošu Vučeviću zašto za prijem obolelih nisu, poput hotela Šeraton, koji je ustupila na korišćenje MK grupa, nisu iskorišćene i druge lokacije i hoteli, kao što je onaj u Pupinovoj palati.

„Hoteli zvrje prazni, a mogu se vrlo brzo i lako prilagoditi za potrebe smeštaja obolelih, ili kao karantini“, navela je OSA u saopštenju.

OSA podseća da su studenti ovih dana takođe dobrovoljno na prvim linijama fronta, pokazujući šta znači reč solidarnost te nose namirnice, šetaju ljubimce i pomažu svim ugroženim kategorijama.

OSA je, takođe, uputila apel stanodavcima u Novom Sadu da u skladu sa mogućnostima ponude smeštaj studentima koji su iseljeni iz doma uz simbolične naknade ili plaćanje troškova stanovanja.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.