Preminuo medijski urednik i direktor Rajko Kornja 1Foto: pixabay/ congerdesign

Dugogodišnji direktor medija Savez Srba u Rumuniji i glavni i odgovorni urednik nedeljnika Naša reč i časopisa Novi temišvarski vesnik Rajko Kornja iznenada je umro u 52. godini, saopštilo je danas Udruženje novinara Srbije.

Kornja je rođen u Novoj Moldavi (Rumunija). Završio je Fakultet političkih nauka u Beogradu, a doktorirao je na Zapadnom univerzitetu u Temišvaru tezom „Jezik mržnje – medijsko izražavanje za vreme rata u bivšoj Jugoslaviji“.

Bio je novinar Rumunske nacionalne televizije i saradnik mnogih uglednih rumunskih i srpskih pisanih i elektronskih medija, a istakao se kao ratni dopisnik, video-novinar, realizator i televizijski producent.

Kornja je objavio više od 500 novinskih, radio i televizijskih izveštaja, od kojih je veliki broj TV reportaža sa ratišta u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i sa Kosova i Metohije.

Pored stalne brige za medije na srpskom jeziku u Rumuniji, u svojoj plodnoj karijeri bio je i direktor Prvog programa Televizije Rumunije (TVR 1) i glavni i odgovorni urednik Informativne redakcije teritorijalnog studija Rumunske televizije u Temišvaru.

Od 2007. godine Kornja je bio stalni član Upravnog odbora Rumunske televizije, u svojstvu predstavnika manjina.

Autor je značajnih dokumentarnih filmova i drugih medijskih projekata, koji će ostati kao trajna svedočanstva o vekovnom postojanju srpskog naroda, ali i drugih etničkih grupa na prostoru današnje Rumunije.

Objavio je četiri knjige na rumunskom jeziku: „Kosovo – tužan kosov poj“, „Prvi rat milenijuma“, „Srbija, godine pacova“, „Jezik mržnje – medijsko izražavanje za vreme rata u bivšoj Jugoslaviji“ i „Medijske manipulacije – od Jugoslavije do Ukrajine“.

Osnivač je Saveza novinara iz medija etničkih manjina u Rumuniji (2016).

Rajko Kornja biće sahranjen u subotu, 10. jula u Temišvaru.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.