Proces protiv Obradovića pratiće međunarodni posmatrači 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Zbog ozbiljne zabrinutosti za nezavisnost i integritet srpskog krivično-pravnog sistema, proces krivičnog gonjenja uzbunjivača Aleksandra Obradovića pratiće međunarodni posmatrači koji će vršiti monitoring, saopštili su Koalicija jugoistočne Evrope za zaštitu uzbunjivača i Evropski centar za prava uzbunjivača.

Međunarodni pravni stručnjaci pozvani su u Beograd kako bi osigurali usklađenost procesa krivičnog gonjenja i suđenja sa svim evropskim i međunarodnim standardima, uključujući i listu nužnih elemenata koje je potrebno ispuniti da bi se jednoj zemlji priznalo da primenjuje vladavinu prava, koju je 2016. godine usvojila Venecijanska komisija.

Posmatrači koji imaju iskustvo u nizu evropskih i međunarodnih praksi vladavine prava nadgledaće sve istražne, tužilačke i sudske radnje i odluke, uključujući i prisustvo u sudnici tokom bilo kog sudskog postupka, kako bi osigurali da Obradović dobije fer, transparentan i pravovremen postupak sprovođenja pravde.

U saopštenju se navodi da su posmatrači potrebni kako bi obezbedili fer suđenje Obradoviću, jer uprkos dugogodišnjim dobro finansiranim naporima da se poboljšaju nezavisnost i integritet srpskog pravosudnog sistema, on i dalje podleže političkim manipulacijama i zloupotrebama.

Evropska komisija je prošle godine izvestila da je „korupcija u srpskim sudovima rasprostranjena“ što „ostavlja prostor za neprikladan politički uticaj na sudstvo“. Srpski krivično-pravni sistem zauzima 78. mesto na listi od 126 zemalja koje su obuhvaćene istraživanjem Indeksa vladavine prava Svetskog projekta za pravdu. Ocenjena sa 0,38 od maksimalnih 1.0, Srbija se našla u društvu Obale Slonovače, Libana, Maroka i Tanzanije, a posebno loše rezultate postigla je u domenu posedovanja nepristrasnih sudova koji su oslobođeni neprikladnog vladinog uticaja.

Obradovića su 18. septembra 2019. uhapsili pripadnici Bezbednosno-informativne agencije, nakon što je u aferi Krušik identifikovan kao uzbunjivač, a tri dana pre toga portal „Arms voč“ objavio je da je fabrika Krušik umešana u izvoz municije koja je završavala u rukama Islamske države.

Tužilaštvo tereti Obradovića za odavanje poslovnih tajni, što je kažnjivo sa do deset godina zatvora. Nakon što je prvobitno zatvoren, Obradović je posle građanskih protesta i pažnje međunarodnih medija najpre prebačen u kućni pritvor, a onda pušten da se brani sa slobode.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

12 reagovanja na “Proces protiv Obradovića pratiće međunarodni posmatrači”

 1. Kakva sramota za aktuelni sns – sekta rezim da moraju medjunarodni strucnjaci da “ nadziru „, i izvestavaju EU institucije sa javnoscu , postovanje prava , celo kupnih radnji i procedura , nevino optuzenog UZBUNJIVACA gosp. Obradovica ali to je jedini “ jezik “ koji ova“ vlast “ nevoljno slusa i uvazava jer znaju da posledice po rezim mogu biti “ ne prijatne “ od stavljanja na “ crne liste “ ( koji jos nisu ) do blokiranja sumnjivih bankarskih racuna u EU vodecih funkcionera ove “ zarobljene “ drzave sa svim eventualnim medjunarodno pravnim posledicama
  Pravni ishod je predvidiv sa oslobadjanjem gosp.Obradovica od svih “ namerno izmisljenih “ optuzbi sa finansijskom reparacijom iz budzeta R. Srbije tj. nasim novcem

 2. Pratiće i gradjani Srbije! Nećemo dozvoliti da se ne utvrdi šteta koja je naneta Namenskoj industriji Srbije

  • Uzbunjivac gosp.Obradovic nije optuzen za nanosenje stete namenskoj industriji R. Srbije vec za “ odavanje “ hipoteticke poslovne tajne ( ? ) sa protiv zakonitim hapsenjem od strane BIA – e i drzanjem u zatvoru u tajnosti sve do saznanja NIN – a da je uzbunjivac uhapsen i naravno rezim ga je odmah na pustio iz Centralnog zatvora na kucni pritvor sa nogavicom
   Sns spin o steti je “ providan “
   Stetu Namenskoj industruji su naneli privatni nezakoniti trgovci oruzjem bliski sns sekti NEPLACAJUCI izvezenu robu ;dugovi . Gim – a i firmi Tesica ( svi clanovi i donatori sns sekte ) je preko 7 miliona Eura
   Ove informacije su poznate javnosti osim sns – pink ovaca koji se informisu iskljucivo preko televizija sa nacionalnim frekvencijama koji ne pominju aferu “ Krusik “ ili u negativnim zamenama teza da je uzbunjivac spasilac osoba koja nanosi stetu namenskoj industriji sto ce ovi botovi , kao “ Alexa BG“ ponavljati talibanski do besvesti ili do “ bajatog sns sendvica „

 3. Konačno rešenje ovog slučaja u smislu istine, pravde i zakonitosti je još jedna cigla u zidu podizanja dostojanstva svih nas u zemlji Srbiji. Svi znamo i osećamo da je Aleksandar pokrenuo jednu od iskri koja koja bi trebalo da nas bar malo osvetli i prosvetli. Takve iskre najviše i plaše vladare tame.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.