Proglašeni dobitnici EU nagrade za istraživačko novinarstvo 1Foto: N1

Adam Santovac, Jelena Veljković, Aleksandar Đorđević, Nemanja Rujević, Sanja Kljajić i Ajdin Kamber ovogodišnji su dobitnici EU nagrade za istraživačko novinarstvo, prestižnog priznanja koje se po peti put dodeljuje za istraživačke radove objavljene u Srbiji.

Prvo mesto za najbolju istraživačku priču objavljenu u 2019. i novčanu nagradu od 5.000 evra osvojio je Adam Santovac za dokumentarac „Mega diplomac“ koji je emitovan na televiziji N1.

Žiri u svom obrazloženju navodi da je „Mega diplomac” izuzetno značajno istraživanje korupcije sistema visokog obrazovanja, „oblasti u kojoj su posledice dugoročne i nesagledive, a suštinski utiču na sve segmente života u zemlji”.

„Ovaj prilog predstavlja odličan primer rada na proveri i ukrštanju informacija prikupljenih kroz detaljno i dubinsko istraživanje brojnih, teško dostupnih podataka i van granica Srbije“, naveo je žiri.

“Mislim da je ključ uspeha dokumentarnog filma „Mega diplomac“ u njegovoj jednostavnosti. Dakle radeći na ovom dokumentarnom filmu ja sam uspeo da ispunim onu najosnovniju novinarsku funkciju, a to je ne samo da pitam već i da pomognem ljudima da dođu do odgovora na određena pitanja”, rekao je Santovac u svom video obraćanju.

Novinari BIRN-a Jelena Veljković i Aleksandar Đorđević nagrađeni su drugim mestom i novčanom nagradom od 3.000 evra za serijal tekstova o aferi Krušik kroz koji su autori, kako stoji u obrazloženju žirija, „uspeli ne samo da ukažu na direktne veze najviših javnih zvaničnika i ozbiljnih zloupotreba, već i da dokažu postojanje čitavog sistema u kome se kao žirant u prljavim poslovima pojavljuje država”.

“Na početku treba reći da priće o Krušiku nikada ne bi bilo bez Aleksandra Obradovića. Da nije bilo njega javnost Srbije nikad ne bi saznala kako se trguje oružjem u Srbiji i to na štetu države i na štetu svih građana Srbije”, rekao je Đorđević u video poruci javnosti i posvetio nagradu Aleksandru Obradoviću.

Treće mesto i novčanu nagradu od 2.000 evra osvojilili su novinari Dojče velea Nemanja Rujević, Sanja Kljajić i Ajdin Kamber za priču „Industrija odlaska“ koja se bavi pitanjima migracije zdravstvenih radnika i korupcije, koja prati taj fenomen. Žiri u svom obrazloženju navodi da su „autori su kroz veoma detaljno i sveobuhvatno istraživanje, otkrili i dokazali postojanje čitave nove industrijske grane u Srbiji – izvozno orijentisane – ali koja ljudima koji u toj zemlji žive ne donosi korist, a odnosi zdravlje”.

U svom video obraćanju Rujević je naveo da su u priči “Industrija odlaska” po prvi put pokušali da bace svetlo na posrednike, na ljude koji odvode medicinske radnike iz Srbije i zemalja regiona u Nemačku.

“Poslednjih godina se u Nemačkoj otvorila „zjapeća rupa“ – što se tiče broja negovatelja velika potreba, a sa druge strane imate srpski očaj, besparicu, teške uslove života i rada. To je stvorilo branšu, koja je kako smo izračunali teška desetine, stotine čak miliona evra godišnje”, rekao je Rujević.

Pol-Anri Prese, šef za informisanje, komunikaciju i medije EU Delegacije u Srbiji u video poruci upućenoj pobednicima i javnosti rekao je da mediji u kriznim vremenima, kao što je sada, za vreme pandemije COVID19, imaju još veću odgovornost i ulogu u prenošenju kvalitetnih informacija.

„Istovremeno, ovakvo vreme pogodno je za širenje dezinformacija sa kojima će se društva boriti i u budućnosti. Upravo zato je jako važno da imamo snažne i nezavisne medije i novinare, koji će istraživati činjenice o temama važnim za društvo”, kaže Pol-Anri Prese.

U konkurenciji za EU nagradu bilo je ukupno 16 prijava. Proces ocenjivanja prijavljenih radova imao je dve faze. U prvoj fazi, urednički tim u sastavu Milka Tadić, predsednica Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore i Darko Duridanski, dopisnik Agencije Frans pres (AFP) za Severnu Makedoniju, ocenio je prijave i sastavio listu radova koji su ušli u uži izbor:

1. Industrija odlaska, Nemanja Rujević, Sanja Kljajić i Ajdin Kamber

2. Afera „Krušik“, Vuk Cvijić

3. Serijal tekstova o aferi Krušik, Jelena Veljković i Aleksandar Đorđević

4. Serijal tekstova o REM-u, Vladimir Kostić, Dina Đorđević, Anđela Milivojević

5. Dokumentarni film „Mega diplomac“, Adam Santovac

6. Serijal tekstova – Javna rasveta: Orban i SNS, Ana Ćurić, Aleksandar Đorđević i Blanka Zoldi

7. Bombe i meci: Strah i prezir na severu Kosova, Anđela Milivojević

8. Koruptivne veze: „Milenijum tim“ ustupio audi i stan bratu Siniše Malog, Dragana Pećo i Pavle Petrović

U drugoj fazi, istraživačke radove koji su ušli u uži izbor, ocenjivao je međunarodni žiri u sastavu Predrag Blagojević, osnivač i dugogodišnji urednik portala Južne vesti (predsednika žirija), Valeri Hopkins, dopisnica Financial Times za Jugoistočnu Evropu i Bojan Pančevski, dopisnik Wall Street Journal iz Nemačke.

Zbog pandemije korona virusa, ove godine nije bilo moguće organizovati tradicionalnu ceremoniju doele nagrada. Obraćanje dobitnika nagrada možete pogledati u video porukama, koje su dostupne na veb prezetaciji EU Delegacije u Srbiji i na EUWBMEDIA.com.

Pokrovitelj EU nagrade za istraživačko novinarstvo u Srbiji je Evropska Unija.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.