Program državnog obeležavanja NATO bombardovanja u Nišu nepoznat „do poslednjeg trenutka“ 1Foto: Sajt Nisavskog upravnog okruga

Državno obeležavanje 20 godina od početka NATO bombardovanja SRJ, kojem će prisustvovati državni vrh predvođen predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, zakazano je za večeras  u centru Niša, jednom od gradova koji je tada najviše stradao, ali ni pet sati pred početak obeležavanja njegov zvanični program nije poznat.

Na veb sajtovima predsednika, Vlade, ministarstva odbrane i  Srpske pravoslavne crkve (SPC) kratko je navedeno da će Danu sećanja na žrtve NATO agresije i obeležavanja 20 godina od početka bombardovanja prisustvovati Vučić, premijerka Ana Brnabić, ministri u Vladi i „najviši predstavnici Republike Srpke“. Pomen stradalima u NATO agresiji služiće patrijarh srpski Irinej, sopštila je SPC.

Niški gradski većnik Miloš Milošević kazao je da zvanični program počinje u 20 časova, a da je predviđeno da se u 19,45 časova, kada su pale prve bombe, oglase sirene za vazdušnu opasnost i ugasi ulična rasveta na nekoliko minuta „kako bi se dočarala atmosfera iz tog perioda“. Planiran je i jednočasovni prigodni umetnički program na velikoj bini kod tvrđavskog mosta, kazao je on.

Prema nezvaničnim informacijama, planirano je da na obeležavanju govori predsednik Srbije Vučić, kao i Slađan Vučković, pirotehničar, penzionisani zastavnik prve klase, koji je 1999. prilikom čišćenja terena od kasetne municije na Kopaoniku izgubio obe ruke. Predviđeno je da u programu učestvuju đaci Osnovne škole “Učitelj Tasa”, za šta su roditelji morali da potpišu saglasnost, koja je dospela u medije.

Kod spomen kapele žrtvama NATO agresije u Nišu danas pre podne održan je parastos, a vence su položili predstavnici grada, vojske, policije, prijatelji i porodice tragično nastradalih u bombardovanju 1999. godine. Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je da je to bio težak period u životu jedne zemlje u kojem je stradalo na hiljade civila, policajaca i vojnika, koji su bili nevini, te da „treba učiniti sve što je u našoj moći da se ovakve stvari više ne ponove“. Ranjeni pirotehničar Vučković je apelovao da Srbija pristupi Konvenciji o kasetnoj municiji, što bi joj omogućilo da koristi fondove za rasčišćavanje terena, pošto je i nakon 20 godina na teritoriji Srbije van kasarni kasetnim bombama kontaminirano dva i po miliona kvadratnih metara“.

Planirano je da danas od 16 do 22 časa bude izmenjen režim saobraćaja, gradskog prevoza i parkiranja u centru grada, a da motorni saobraćaj u centralnim ulicama bude potpuno obustavljen. „Generalna proba“ obeležavanja početka NATO bombardovanja održana je sinoć, kada su uključivane sirene za vazdušnu opasnost i zamračen grad.

Za 78 dana bombardovanja poginulo je 56 Nišlija, među kojima 26 civila, dok je 260 ranjeno. Srušeno je 120, a oštećeno oko tri i po hiljade stambenih, infrastrukturnih i vojnih objekata. Na Niš je bačeno ukupno 16 kontejnera sa tri hiljade kasetnih bombi.

Srbija ni posle dve decenije ne poseduje precizne zvanične podatke o broju poginulih civila tokom NATO bombardovanja, već različiti izvori procenjuju da je poginulo od 1200 do 2500 ljudi, a spekuliše se da je povređeno oko 6.000 civila. Prema podacima srpskih medija, u bombardovanju je uništeno i oštećeno 25 hiljada stambenih objekata, onesposobljeno 470 kilometara puteva i 595 kilometara pruga. Oštećena su 44 mosta, 14 aerodroma, 19 bolnica, 20 domova zdravlja, 18 dečjih vrtića, 69 škola i 176 spomenika kulture. Pojedini domaći stučnjaci procenjivali su ukupnu materijalnu štetu na 30 milijardi dolara.

Masovno i „masovno“

Niški zvaničnici nezvanično očekuju da obeležavanje 20 godina od početka NATO bombardovanja bude „masovno“ i da mu prisustvuje „na desetine hiljada ljudi“. Prema izvorima Danasa, zaposleni u Gradskoj upravi Niša dobili su naredbu načelnika Ljubiše Janića i sekretara svojih sekretarijata u kojoj je navedeno da je prisustvo obeležavanju „obavezno“, a usmeno im je saopšteno da će odustvo morati da „opravdaju“, te da će u slučaju da neopravdano izostanu biti disciplinki kažnjeni umanjenjem dve plate za 30 odsto. I zaposleni u niškim javnim preduzećima „pozvani“ su od strane direktora da prisustvuju obeležavanju, a članovi SNS-a i ostalih vladajućih stranaka pozivani su po spisku. Mnogim radnicima niškog javnog sektora rečeno je da će se „potpisivati“ i da će „biti fotografisani“.

Naši izvori su kazali i da odbori SNS-a u Nišu i drugih gradova i opština sa juga Srbije imaju nalog da obezbede što više posetilaca na ovom događaju i da im obezbede prevoz. Načelnik GU Ljubiša Janić i poverenik SNS-a za Niš Zvezdan Milovanović nisu želeli da odgovore na pitanja Danasa vezana za ovakve informacije.

Zloupotreba dece

Omladina Demokratske stranke u Nišu  ocenila je da „obavezno“ angažovanje đaka osnovnih škola da učestvuju u programu obeležavanja, koje su roditelji dužni da potvrde potpisima, predstavlja zloupotrebu dece u srvhu političkog marketinga. Navodeći da je neophodno čuvati sećanje na NATO bombardovanje i žrtve, te učiti decu da poštuju stradanje svog naroda, omladinci DS su kazali da je skandalozno što će ova deca na obeležavanju „najmanje slušati o strašnim događajima devedesetih godina a najviše o političkim lažima čelnika SNS-a“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

5 reagovanja na “Program državnog obeležavanja NATO bombardovanja u Nišu nepoznat „do poslednjeg trenutka“”

  1. Radovnica, selendra pored Trgovišta, rupčaga na jugu Srbije – 3 autobusa po moranju za Niš. Vranjski Jedinstvo najviše profitira…

    • Pa, gospodine Dejane, Vi, koji niste iz „rupčage“, kada NATO bude organizovao neki memorijalni skup, povodom svojih „junačkih dela“ počinjenih protiv ovoga naroda, možete da sednete u taj autobus. Očito je, da biste tamo išli iz entuzijazma a ne „po moranju“. Ili, možda je još bolje i bliže, kada Albanci prave slična podsećanja, pravac Priština. Možete i peške. Sram Vas bilo.

      • Vidite gospodine oni koji su doveli do bombardovanja danas su ponovo na vlasti. Vratili su nas dvadeset godina unazad, to je ludilo mozga. Čovek koji je bio ministar informisanja i koji nije izmestio zaposlene iz zgrade televizije, samo da bi preko tuđih života prkosio nekom danas ima obraza da priča nešto.

  2. Uvek ce ova Srbija dati pomen zrtvama koje su branile Srbiju i ko je stradao zarad necije pogresno vodjene politike.Takav kult prenecemo i buducim generacijama.

  3. Hitno raspisati referendum na pitinje da se dozvoli Rusiji da legalno napravi svoju vojnu bazau u Srbiji, odkud Amerima pravo da imaju njihovu bazu Bonstil. JEDINI SPAS ZA DALJU BEZBEDNOST sRBIJE..

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.