Foto: Sajt Nisavskog upravnog okruga

Na veb sajtovima predsednika, Vlade, ministarstva odbrane i  Srpske pravoslavne crkve (SPC) kratko je navedeno da će Danu sećanja na žrtve NATO agresije i obeležavanja 20 godina od početka bombardovanja prisustvovati Vučić, premijerka Ana Brnabić, ministri u Vladi i „najviši predstavnici Republike Srpke“. Pomen stradalima u NATO agresiji služiće patrijarh srpski Irinej, sopštila je SPC.

Niški gradski većnik Miloš Milošević kazao je da zvanični program počinje u 20 časova, a da je predviđeno da se u 19,45 časova, kada su pale prve bombe, oglase sirene za vazdušnu opasnost i ugasi ulična rasveta na nekoliko minuta „kako bi se dočarala atmosfera iz tog perioda“. Planiran je i jednočasovni prigodni umetnički program na velikoj bini kod tvrđavskog mosta, kazao je on.

Prema nezvaničnim informacijama, planirano je da na obeležavanju govori predsednik Srbije Vučić, kao i Slađan Vučković, pirotehničar, penzionisani zastavnik prve klase, koji je 1999. prilikom čišćenja terena od kasetne municije na Kopaoniku izgubio obe ruke. Predviđeno je da u programu učestvuju đaci Osnovne škole “Učitelj Tasa”, za šta su roditelji morali da potpišu saglasnost, koja je dospela u medije.

Kod spomen kapele žrtvama NATO agresije u Nišu danas pre podne održan je parastos, a vence su položili predstavnici grada, vojske, policije, prijatelji i porodice tragično nastradalih u bombardovanju 1999. godine. Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je da je to bio težak period u životu jedne zemlje u kojem je stradalo na hiljade civila, policajaca i vojnika, koji su bili nevini, te da „treba učiniti sve što je u našoj moći da se ovakve stvari više ne ponove“. Ranjeni pirotehničar Vučković je apelovao da Srbija pristupi Konvenciji o kasetnoj municiji, što bi joj omogućilo da koristi fondove za rasčišćavanje terena, pošto je i nakon 20 godina na teritoriji Srbije van kasarni kasetnim bombama kontaminirano dva i po miliona kvadratnih metara“.

Planirano je da danas od 16 do 22 časa bude izmenjen režim saobraćaja, gradskog prevoza i parkiranja u centru grada, a da motorni saobraćaj u centralnim ulicama bude potpuno obustavljen. „Generalna proba“ obeležavanja početka NATO bombardovanja održana je sinoć, kada su uključivane sirene za vazdušnu opasnost i zamračen grad.

Za 78 dana bombardovanja poginulo je 56 Nišlija, među kojima 26 civila, dok je 260 ranjeno. Srušeno je 120, a oštećeno oko tri i po hiljade stambenih, infrastrukturnih i vojnih objekata. Na Niš je bačeno ukupno 16 kontejnera sa tri hiljade kasetnih bombi.

Srbija ni posle dve decenije ne poseduje precizne zvanične podatke o broju poginulih civila tokom NATO bombardovanja, već različiti izvori procenjuju da je poginulo od 1200 do 2500 ljudi, a spekuliše se da je povređeno oko 6.000 civila. Prema podacima srpskih medija, u bombardovanju je uništeno i oštećeno 25 hiljada stambenih objekata, onesposobljeno 470 kilometara puteva i 595 kilometara pruga. Oštećena su 44 mosta, 14 aerodroma, 19 bolnica, 20 domova zdravlja, 18 dečjih vrtića, 69 škola i 176 spomenika kulture. Pojedini domaći stučnjaci procenjivali su ukupnu materijalnu štetu na 30 milijardi dolara.

Masovno i „masovno“

Niški zvaničnici nezvanično očekuju da obeležavanje 20 godina od početka NATO bombardovanja bude „masovno“ i da mu prisustvuje „na desetine hiljada ljudi“. Prema izvorima Danasa, zaposleni u Gradskoj upravi Niša dobili su naredbu načelnika Ljubiše Janića i sekretara svojih sekretarijata u kojoj je navedeno da je prisustvo obeležavanju „obavezno“, a usmeno im je saopšteno da će odustvo morati da „opravdaju“, te da će u slučaju da neopravdano izostanu biti disciplinki kažnjeni umanjenjem dve plate za 30 odsto. I zaposleni u niškim javnim preduzećima „pozvani“ su od strane direktora da prisustvuju obeležavanju, a članovi SNS-a i ostalih vladajućih stranaka pozivani su po spisku. Mnogim radnicima niškog javnog sektora rečeno je da će se „potpisivati“ i da će „biti fotografisani“.

Naši izvori su kazali i da odbori SNS-a u Nišu i drugih gradova i opština sa juga Srbije imaju nalog da obezbede što više posetilaca na ovom događaju i da im obezbede prevoz. Načelnik GU Ljubiša Janić i poverenik SNS-a za Niš Zvezdan Milovanović nisu želeli da odgovore na pitanja Danasa vezana za ovakve informacije.

Zloupotreba dece

Omladina Demokratske stranke u Nišu  ocenila je da „obavezno“ angažovanje đaka osnovnih škola da učestvuju u programu obeležavanja, koje su roditelji dužni da potvrde potpisima, predstavlja zloupotrebu dece u srvhu političkog marketinga. Navodeći da je neophodno čuvati sećanje na NATO bombardovanje i žrtve, te učiti decu da poštuju stradanje svog naroda, omladinci DS su kazali da je skandalozno što će ova deca na obeležavanju „najmanje slušati o strašnim događajima devedesetih godina a najviše o političkim lažima čelnika SNS-a“.

Povezani tekstovi